MALVERZACIJE sa respiratorima TRESU slovenačku vladu, priveden i vicepremijer

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MALVERZACIJE sa respiratorima TRESU slovenačku vladu, priveden i vicepremijer

  Privođenje slovenačkog ministra privrede i potpredsednika vlade Zdravka Počivalšeka, prvog koalicionog partnera premijera Janeza Janše, potreslo je slovensku političku scenu, a većina opozicije traži održavanje vanrednih izbora ili glasanje o poverenju Vladi.

  “Umesto da se ta vlada bavi rešavanjem problema ljudi, mi se svi moramo baviti kriminalnim poslovima koji sežu do njenih vrhova”, navela je u izjavi za javnost nova predsednica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, dodavši da zbog skandala u vezi sa nabavkom medicinske opreme nije dovoljna ostavka ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, nego bi trebalo cela vlada da podnese ostavku jer više nema moralnog legitimiteta, prenosi Hina.

  “Pozivam Janeza Janšu da da ostavku i da priliku za novu vladu koja bi odmah počela da radi i dobila poverenje ljudi”, rekla je Fajon.

  Kako prenose slovenački mediji, neki od ostalih opozicionih lidera takođe smatraju da je vlada zbog malverzacija oko nabavke medicinske opreme u epidemiji COVID-19 izgubila svaki legitimitet.

  Dok su jedni za to da se u slučaju ostavke ili pada vlade raspišu prevremeni izbori, drugi smatraju da bi se, ako sadašnja vladajuća većina izgubi kontrolu u parlamentu, moglo izvršiti političko prestrojavanje i naći kandidat koji bi pristao na pokušaj formiranja nove vlade u kojoj bi dominirala levica do redovnih izbora koji su predviđeni tek za dve godine.

  Premijer Janez Janša prihvatio je ostavku ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa koji je član njegove stranke, prećutno se složivši sa Hojsovom ocenom da su hapšenje i kriminalistička istraga protiv Počivalšeka politički motivisani, ali ceo slučaj još nije otvoreno komentarisao.

  Privatna televizija Nova24.TV čiji je osnivač Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) navodi međutim da su pristrasni i politički vođeni postupci protiv Počivalšeka i još nekih vladi bliskih ljudi znak da “duboka država” priprema “državni udar” protiv sadašnje desne vlade.

  Dešavanja u vezi sa ostavkom ministra unutrašnjih poslova i direktora policije, kao i privođenja potpredsednika vlade Počivalšeka, nezavisni i opoziciji naklonjeni mediji tumače kao znak da Janša posle ponovnog dolaska na vlast pre nešto više od tri meseca, uprkos velikim kadrovskim promenama u policiji i ministarstvima, nije uspeo da zaustavi kriminalističku istragu povodom izbora preduzeća koja su zarađivala na nabavci respiratora i maski za vreme epidemije, pri čemu je bilo pritisaka i korupcije.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE