Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  maja promet

  Maja Promet: Kako je srpski med iz malog prostora u Beogradu počeo da se izvozi u EU?

  Zahvaljujući kompaniji Maja Promet, ukus srpskog meda sada je moguće naći širom Evropske unije. Maja Promet se bavi preradom i distribucijom meda i jedna je od retkih kompanija iz te industrije u Srbiji koja svoje proizvode izvozi u inostranstvo.

  Vlasnica ove kompanije, Marina Milović, zrači pozitivnošću i energijom koja se često povezuje sa inspirativnim liderima. Ipak, usled mnogobrojnih poteškoća u poslovanju, kompaniji čija je Milović vlasnica, bila je potrebna pomoć.

  Najviše im je nedostajala poslovna strategija za širenje na nova tržišta i razvoj brenda, a u ovome im je pomogao savetodavni projekat podržan od strane Evropske unije (EU).

  Odrastanje u preduzetničkoj porodici

  Marina je još u ranoj mladosti razvila poslovne instinkte gledajući kako njena porodica razvija posao sa medom koji je njen otac započeo još 1991. Vremenom je shvatila važnost rizika i lične žrtve u preduzetništvu, gledajući kako svi oko nje žongliraju više stvari i ulažu velike napore u razvoju preduzeća.

  2007. godine, posle završetka fakulteta, Marina je počela da radi u porodičnoj firmi, ali nakon što joj je otac preminuo, ona i njen brat su shvatili da su prepušteni sami sebi.

  „Suočila sam se sa teškom borbom u trenutku kada sam nasledila očevo preduzeće“, kaže Marina. „Iako sam generalno bila upoznata sa načinom na koji posao funkcioniše, nedostajalo mi je veštine i znanja u vezi sa ugovorima, tenderima i ostalim operativnim delatnostima”, priča za BIZLife portal.

  maja promet

  Vredna pčela u lancu meda

  Delatnost prerade i distribucije meda podrazumeva da Maja Promet otkupljuje široku paletu meda od preko 2.000 različitih proizvođača, prerađuje ga, sprovodi kontrolu kvaliteta i plasira finalni proizvod maloprodajnim lancima i konditorskim radnjama širom Srbije kao i u svetu.

  Kada je Marina preuzela Maja Promet, ona i njen tim su se preselili u veoma mali prostor u Beogradu.

  „Svi u timu smo bili veoma hrabri, jer smo učili kroz rad“, kaže ona. „Morali smo ozbiljno da se borimo, ali smo uspeli da izvezemo med u Severnu Makedoniju i obezbedimo robne marke.“

  Prvi proizvodni pogon koji je Marina kupila pomogao je razvoju njenog poslovanja, ohrabrujući je da radi na ispunjavanju standarda EU u proizvodnji meda i aplicira za sertifikat za izvoz u EU.

  Maja Promet: Ipak, bilo je i izazova

  Iako je potražnja bila velika i posao krenuo, Marina se suočila sa nekoliko izazova na tržištu zbog visokih operativnih troškova s jedne strane i porasta cene meda s druge.

  Nakon što je čula za program EBRD-a za mala preduzeća u Srbiji, Marina se obratila predstavnicima EBRD-a u Beogradu za pomoć oko projekta koji je imala na umu.

  „Shvatila sam da moram da pronađem nove kanale prodaje za Maja Promet i promenim svoju strategiju ako želim da povećam promet i poslovanje“, kaže ona.

  Marina je izabrala konsultanta koji je radio sa njom na jačanju njene pozicije na lokalnom tržištu i na otkrivanju novih kanala prodaje. Time je Maja Promet stekla nove kupce u trgovačkim lancima u Srbiji i povećala izvoz meda u EU.

  Razmišljajući o tome šta je lično motiviše, Marina dodaje da inspiraciju crpi od svog tima, koji pokazuje ljubav i strast prema onome što radi.

  „Proizvodi će uvek biti dobri ako ih prave srećni ljudi“, zaključuje ona.

  Šta je program „Saveti za mala preduzeća“

  Putem programa Saveti za mala preduzeća domaće firme mogu zatražiti konsultantske usluge za širok spektar oblasti, uključujući implementaciju standarda kvaliteta, razvoj marketinških planova, finansijsku analizu, izradu biznis plana, uvođenje informacionog sistema ili poboljšanje energetske efikasnosti. U saradnji sa odabranim konsultantima, preduzeća rade na razvoju i sprovođenju projekata skrojenih u skladu sa njihovim potrebama. Jedna od pogodnosti programa jeste i činjenica da su troškovi projekta u visini od 50 do 75 odsto finansirani bespovratnim sredstvima koje je obezbedila Evropska unija, što preduzećima projekte čini znatno pristupačnijim.

  Program EBRD-a se finansira sredstvima iz Nacionalnog instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije (IPA) i u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije iz ovih fondova opredeljeno je 2,2 miliona evra za finansiranje projekata.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Maja Promet

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE