Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Madžar: Vladajuća stranka kontroliše VELIKI DEO ekonomskih kapaciteta

  Srbija slabo napreduje na skali ekonomskih sloboda zbog nedostatka vladavine prava i to je stara priča, ali uzaludna jer vlast ne želi da unapredi loše i često kontradiktorne propise iz oblasti poslovanja, pošto joj to nije u interesu i da bi mogla da udara neposlušne, rekao je ekonomista Ljubomir Madžar.

  On je, povodom objavljivanja izveštaja Frejzer instituta o Indeksu ekonomskih sloboda u Srbiji, koja je napredovala sa 74 na 72 mesto na listi od 165 zemalja u svetu, rekao da domaća stručna javnost i međunarodne institucije godinama upozoravaju vlast da ništa ne radi na unapređenju poslovnog okruženja.

  „Slažem se sa ocenama iznetim u izveštaju o Indeksu ekonomskih sloboda, ali vladajuća struktura nije motivisana i nema interesa da unapredi loše, često kontradiktorne propise, čak ni na upozorenja domaće i međunarodne stručne javnosti„, rekao je Madžar za Betu.

  Ljubomir Madžar (foto: Medija centar)

  Srbija je u Indeksu ekonomskih sloboda loše ocenjena u oblasti vladavine prava, koja je, kao se navodi, kamen temeljac tržišne privrede, a posebno su loše ocenjeni nezavisnost sudstva, nepristrasnost u sudskom postupku, poštovanje imovinskih prava i izvršenje ugovora usled sporih i skupih sudskih procedura. Napredak na listi za dva mesta napravljen je, kako je navedeno, zahvaljujući privatizaciji nekoliko manjih banaka.

  Madžar je rekao da u Srbiji, kao preduslov za demokratiju, ne postoji podela između zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, već da su „sve pod komandom jednog centra“. „Zakonodavna, sudska i izvršna vlast su se stopile u jednu koja pritiska i davi ostatak društva“, rekao je Madžar.

  Dodao je da u Srbiji biračko telo ne kontroliše vlast, kako je u većini zemalja sveta, nego da vlast kontroliše biračko telo.

  „Srbija je slabo, neorganizovano društvo sa uništenom opozicijom i jakom vladajućom strankom od 750.000 članova koja, uz u rasprostranjenu korupciju, ima moć da ucenjuje ostatak društva“, ocenio je Madžar.

  Istakao je da „jedan čovek drži sve pod kontrolom i da je izvor mnogih nevolja“.

  On je rekao da vladajuća stranka drži pod kontrolom veliki deo ekonomskih kapaciteta i ucenjuje prilikom zapošljavanja tražeći političku i partijsku podršku.

  „Fiskalni savet je istraživanjem došao do zaključka da Srbija zbog korupcije i manjka vladavine prava gubi trećinu godišnjeg privrednog rasta. Takav poslovni ambijent je izvor neizvesnosti i prepreka u poslovanju“, rekao je Madžar.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE