Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Madrid zvanično preuzeo upravu nad Katalonijom

  Potpredsednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu tom španskom regionu, objavljeno je u španskom Službenom glasniku.

  Španska vlada je i zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila separatističku regionalnu vladu.

  Objavljivanje odluke o preuzimanju kontrole nad Katalonijom usledilo je nakon što je katalonski parlament u petak proglasio nezavisnost.

  Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada zamenio katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

  Pućdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za „uzurpiranje“ tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

  Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takođe otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

  Aktiviranje člana 155 znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

  U Madridu protesti protiv nezavisnosti Katalonije

  Više hiljada ljudi okupilo se u Madridu u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

  Demonstranti su se okupili na trgu Kolon, jedan dan pošto su katalonske regionalne vlasti proglasile nezavisnost tog španskog regiona.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE