Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mađarska ustavom zabranjuje LGBT osobama da usvajaju decu

  Mađarski parlament usvojio je više propisa protiv LGBT populacije, jedan od kojih je upisao tradicionalno shvatanje „roda“ u Ustav, a drugi de fakto zabranjuje isptopolnim parovima usvaljanje dece.

  „Majka je žena, otac je muškarac“, navodi se u amandmanu na Ustav koji je usvojen podrškom poslanika većine, navodi se na zvaničnom vebsajtu mađarske Skupštine.

  Taj tekst definiše pol samo kao onaj na rođenju i dalje navodi da se „obrazovanje obezbeđuje na osnovu vrednosti zasnovanih na identitetu i hrišćanskoj kulturi zemlje“.

  U argumentaciji vlada je opravdala taj amandman potrebom da se „zaštiti dete protiv mogućih ideoloških i bioloških mešanja savremenog zapadnog sveta“.

  Pored toga, Parlament je izglasao zakon kojim se odobrava samo venčanim parovima da usvajaju decu, što u praksi isključuje homoseksualne osobe koje nemaju prava da se venčaju u Mađarskoj. Odobrenja mogu biti data u posebnim slučajevima.

  Od maja već je pravno zabranjeno zvanično upisivanje promene pola u toj zemlji, članici EU i gde premijer Viktor Orban na vlasti deset godina obećava „neliberalizam“.

  Razne međunarodne organizacije (UN, Savet Evrope, OEBS, EU) optužuju redovno Orbana da krši evropske vrednosti.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE