Loša vest za budžet: Srbija mora da poveća UVOZ STRUJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Loša vest za budžet: Srbija mora da poveća UVOZ STRUJE

  Srbija će obezbediti dodatni uvoz električne energije zbog povećane potrošnje i s obzirom na nedovoljnu proizvodnju u termokapacitetima nastalu zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti dopremljenog uglja, rečeno je danas na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

  Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

  Iz Elektroprivrede Srbije je rečeno da je potrošnja električne energije, u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.

  Кako je ukazano iz EDS-a, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova.

  Prenosni sistem takođe, kako je navedeno, funkcioniše bez većih problema.

  Na sednici je bilo reči i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji, rečeno je da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo.

  Istovremeno, isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u zemlji je stabilna.

  Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Srbijagasa, Elektroprivrede Srbije, Elektromreža Srbije, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća “Beogradske elektrane”, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, Ruradskog basena “Кolubara”, Transportgasa, JP PEU “Resavica” i Srbija kargo, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay/BETA/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS)

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE