Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljiljana Pavlova potvrdila podršku EIB Global u kontekstu energetske krize

  Na samitu Evropske unije za Zapadni Balkan održanom u Tirani, potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova potvrdila je pomoć EIB Global u rešavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona koje su posledica aktuelne krize.

  Ta podrška će se realizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru za povećanje energetske efikasnosti. Ona je potvrdila da je banka u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške vrednim milijardu evra koji je najavila Evropska komisija i da namerava da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

  „Drago nam je što paket podrazumeva podršku i za unapređenje politike, zakonodavnog i institucionalnog okvira za energetski sektor. Poboljšanja u tim oblastima imaće pozitivan uticaj na brzinu kojom će EIB Global i naši lokalni partneri moći da pokrenu investicije u infrastrukturu i privatni sektor”, izjavila je potpredsednica Pavlova.

  Pored podrške u oblasti energetike, banka EU će pojačati opseg svojih usluga koji podrazumeva kombinovanje finansijskih sredstava i savetodavne pomoći, kao i angažovati više stručnjaka na terenu za projekte koji unapređuju regionalnu povezanost, zelenu i digitalnu tranziciju, obrazovanje i zdravstvo. Banka će se usredsrediti i na promovisanje rasta, digitalizacije i dekarbonizacije privatnog sektora. U tom pogledu, Evropski investicioni fond (EIF), deo Grupacije EIB, odobrio je Garanciju za otpornost za mala i srednja preduzeća u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), kako bi olakšao pristup finansiranju za oko 4000 kompanija u regionu.

  Potpredsednica je skrenula pažnju i na grantove EU koja su odobrena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. „Ta bespovratna sredstva nam takođe pomažu da nastavimo sa važnim železničkim projektima u Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i sa ulaganjima u sektor obrazovanja u Crnoj Gori. Ovde u Albaniji pripremamo projekte koji će doprineti transformaciji Tirane u zeleni i održiv grad. Radujemo se saradnji sa vladom, Evropskom komisijom i našim kolegama iz EBRD na važnim investicijama u železnicu”, zaključila je potpredsednica Pavlova.

  Kako je već najavljeno, EIB Global radi i na razvoju novih projekata obnovljive energije – solarne elektrane na Kosovu* i vetroelektrana u Bosni i Hercegovini. Banka će aktivno pomagati privatnom sektoru u finansiranju mera energetske efikasnosti i investicija koje treba da ubrzaju zelenu tranziciju.

  * Ovom oznakom ne dovode se u pitanje stavovi o statusu i ona je u skladu sa rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem MSP o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova

  Izvor: BIZLife

  Foto: EU

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE