Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljajić: CEFTA mora da se menja

  Srbija će sledeće nedelje na regionalnom CEFTA forumu koji se održava u Beogradu i zvanično predložiti da se način glasanja u ovoj organizaciji promeni i primeni model „konsenzus minus jedan“, kaže ministar Rasim Ljajić.

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija ocenjuje da je Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) dostigao svoj maksimum, te da se mora menjati kako bi se olakšala trgovina među zemljama regiona.

  Cilj predloga srpske strane, kaže Ljajić, je da se izbegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu prilikom glasanja o važnim sporazumima.

  Probleme u ovoj organizaciji ilustruje podatkom da samo između Beograda i Prištine postoji 21 carinska barijera, te da je zarad protoka roba i usluga neophodno menjati način rešavanja sporova u CEFTA.

  Objašnjava da sve zemlje regiona, članice CEFTA, zajedno imaju udeo izvoza u BDP u visini od 26 odsto, a Srbija, kaže, ima najveće učešće od svih zemalja CEFTA, od oko 40 odsto.

  „Nema druge šanse za ekonomski razvoj regiona ako ne udružimo tržišta prema trećim zemljama. Moramo da se oslobodimo politike. Ekonomija ne može da čeka da se politika dogovara“, napominje Ljajić.

  Nijedna zemlja koja ima manje od 10 miliona stanovnika, ne može da se ekonomski razvija ukoliko njen udeo izvoza u BDP nije najmanje 50 odsto, ističe Ljajić.

  „CEFTA je dostigla maksimum i mora da se promeni način rešavanja sporova u njoj i sledeće nedelje ćemo o tome razgovarati na panelima u Beogradu“, kaže Ljajić i objašnjava da sve članice načelno podržavaju stav Beograda.

  CEFTA nedelja održava se od 21. do 24. novembra u Beogradu.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE