Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lizing bi mogao da odigra važnu ulogu u kupovini e-automobila u Srbiji

  U naredne tri godine vrednost finansiranja električnih vozila putem lizinga u Srbiji bi mogla da dostigne nekoliko desetina miliona evra, ocenjeno je na konferenciji Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) pod nazivom „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tranziciji i digitalizacija“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

  Očekuje se, kako je saopštila PKS, da će trećina od ukupnog broja ugovora biti sklopljena delimično ili u potpunosti digitalnim putem i da će se ovaj trend nastaviti sve do potpune digitalizacije tržišta.

  Predsednik ALCS Bojan Vračević rekao je da, prema podacima evropske lizing asocijacije Leaseurope, električna vozila iznose 14 odsto svih vozila finansiranih putem lizinga.

  „Od kad se traže alternative za fosilna goriva i dostizanje cilja prvog klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine, potražnja za električnim vozilima neprestano raste i taj trend se odražava i na lizing industriju. Evropski trend pratiće i Srbija i od lizinga se očekuje da odigra značajnu ulogu u finansiranju novih vozila.“

  Što se potencijala tržišta tiče, u nekoliko narednih godina možemo očekivati da će udeo finansiranja električnih vozila iznositi 25 do 30 miliona evra, rekao je Vračević.

  Osim finansiranja nabavke električnih vozila, lizing će zelenu tranziciju, kako je rekao, podržati i na polju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona za obnovljive izvore energije, među kojima će posebno mesto zauzimati finansiranje izgradnje solarnih elektrana.

  Generalni sekretar ALCS Teodora Milenković rekla je da podaci ukazuju na to da će lizing industrija 2024. godine dostići vrednost ugovora od milijardu evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE