Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LIČNOST NEDELJE: Ko je čovek koji je ujedinio umetnike u Srbiji?

  Željko Hubač – ime koje je posle dugog niza godina uspelo da ujedini umetnički svet u Srbiji. Smena vršioca dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta pokrenula je glumački bunt. Proglasom  „Nije umetnički ćutati“ glumci su stali iza Hubača i zatražili da umesto njega ode direktor nacionalnog teatra Dejan Savić.

  Glumačka imena poput Nataše Ninković, Olge Odanović, Nele Mihajlović, Vanje Ejdus.  Slobodana Beštića, Vuka Kostića, Baneta Vidakovića, Nenada Stojmenovića, Nebojše Dugalića… ukazala su na bahatost uprave pozorišta i na neosnovanost razloga koji su navedeni za Hubačevo smenjivanje. Demantuju da Drama Narodnog pozorišta nije dovoljno uposlena, podsećaju na sva učešća na festivalima i osvojene nagrade. Ističu da upravo njihove predstave popunajvaju dve trećine pozorišnog repertoara, kao i da su im prihodi veći od rashoda.

  Podrška Hubaču ne stiže samo iz Narodnog pozorišta, već i od kolega iz Beogradskog dramskog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, oglasila su se i regionalna umetnička udruženja. U njegovu odbranu stala su imena poput Branimira Brstine, Voje Brajovića, Kokana Mladenovića…

  U glas navode da nemaju ličnih, već isključivo profesionalnih razloga za odbranu direktora Drame.

  Možda je najupečatljiviji stav glumice Dušanke Stojanović Gild koja  Hubača opisuje kao „skromnog čoveka koji je uspeo da stvori repertoar sa evropskim rejtingom“.

  „Mi jesmo socijalno ugroženi, ali nismo ni besni, ni gladni. Ovo je jedan dostojanstven istup, koji nema veze sa buntovima ili sa nekim protestima. Danas, posle sramote koju je Dejan Savić nama priredio, on ne kaže ‘izvini’, već nastavlja da se sveti“, rekla je glumica.

  Nije zgoreg podsetiti da je dva dana pre smenjivanja Hubač dao intervju u kom je iskazao nezadovoljstvo izdvajanjima za taj sektor i ukazao na to da je Upravni odbor, usred godine, iznenada i bez ikakve najave i konsultacije sa bilo kim u Drami, doneo odluku kojom je drastično smanjen budžet za produkciju u 2018. godini, za, kako je naveo, skoro 30 odsto.

  Narodno pozorište je trenutno bez direktora Drame, pošto je Hubačev naslednik Jug Radivojević podneo ostavku, jer, kako kaže, ne može da bude na toj funkciji pod ovakvim uslovima.

  Ko je čovek koji je uspeo da natera glumce da glasno progovore mimo scene?

  Željko Hubač rođen je u Tuzli, 1967. godine, a odrastao u Zenici i Leskovcu. Kao inženjer elektrotehnike i apsolvent beogradskog Prirodno-matematičkog fakulteta, upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 1996. na odseku Dramaturgija.
  Njegovi dramski komadi su do sada 41 put premijerno izvedeni u profesionalnim pozorištima u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Leskovac, Šabac, Užice, Kruševac, Zrenjanin, Kikinda, Kosovska Mitrovica, Zaječar i Vranje), u Bugarskoj (Plovdiv, Vidin i Krdžali), Hrvatskoj (Zagreb), Bosni i Hercegovini (Zenica), Japanu (Tokio) Ruskoj Federaciji (Novorosijsk) i reprizirani više od 1000 puta. Na čelo Drame Narodnog pozorišta došao je 2014. godine, a na to mesto doveo ga je onaj ko ga je sada i smenio – Dejan Savić.

  U razgovoru za BIZLife Hubač dešavanja u Narodnom pozorištu pozorištu ne vidi lično, nego kao napad na ceo ansambl.Ljut je zbog politizacije celog slučaja.

  „Jako mi je bitno što su reagovale kolege, jer je ovo pitanje struke i esnafa, a ne politike. Mi smo deo ove zemlje, mi stvaramo njenu umetničku vrednost. To su tako elementarne i vidljive stvari. Meni je prostalo neprijatno da branim ono što je očigledno. Duboko sam, intimno sam jako povređen pokušajem da se cela ova priča uplete u politiku. Onaj ko to pokušava, znači da mu je stalo više do njega, nego do pozorišta. Ljudi moji, nama je stalo do našeg pozorišta. Iskren da budem, jako sam besan zbog toga što neko pokušavao ovo da politizuje“, u jednom dahu, sa primetnom ljutnjom u glasom i povišenim tonom objašnjava Hubač.

  Na pitanje kako se, zapravo sve odigralo i kako mu je saopšteno da on više nije vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta Hubač objašnjava u maniru pravog dramaturga, slikovito.

  „Prosto, rečeno mi je dođi u kancelariju i potpiši rešenje o razrešenju, nema tu neke epske strukture. Onda dođe sledeći direktor, vi se uljudno pozdravite  sa njim i dogovorite se oko primopredaje. Nije pristojno reagovati na drugi način“, kaže Hubač i dodaje da ostavku  Juga Radivojevića vidi kao visokomoralni čin čoveka koji, ipak, oseća pozorište.

  Ima i konkretan odgovor na pitanje – zašto?

  „Sve se ovo dogodilo kada sam, što bi rekle Lale, pitao – gdi su naši novci?  Ko je potrošio naše pare? Kada postavite takvo pitanje onda se javlja problem i nastaje panika. Sve što sam pre toga lajao i pričao nije problem. Govorio sam i o katastrofalnom stanju tehnike, o uslovima u kojima radimo, ali ništa od toga nije bio problem“, zaključuje Hubač.

  Epilog drame u Drami Narodnom pozorištu još uvek čekamo. Da li će doći do epskog prevrata, hoće li biti ispunjen zahtev glumaca da direktor Dejan Savić bude smenjen? Dešavanja u pravom životu napetija nego na sceni…

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE