LIČNOST NEDELJE: Danica Grujičić

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LIČNOST NEDELJE: Danica Grujičić

  O srpskom zdravstvu uglavnom slušamo kritike i negativne komentare. Često smo ubeđeni da više i bolje znamo od lekara, zameramo im nedovoljnu posvećenost i nedostak stručnosti. Ipak, ove nedelje dogodio se nešto što uliva nadu i poverenje, služi kao primer.

  Hipokratova zakletva lekarima nalaže da svoj život stave u službu humanosti, da svoj poziv obavljaju časno i dostojanstveno, kao i da im najveća briga bude zdravlje njihovog pacijenta. Baš to je uradila i tako se ponela načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić. Na društvenim mrežama i u medijima pohvalno se komentarisalo i izveštavalo o njenoj odluci da uprkos povredi noge pacijenta operiše sa gipsom i u kolicima.

  Grujičić se oglasila na svom Fejsbuk profilu, poručivši da u centru pažnje ne treba da bude  ona niti njena povreda, već pacijenti kojima je teže nego njoj.

  “Moj prelom noge ne bi trebalo da bude tema. Pacijenti koji leže kod mene na klinici su mnogo bolesniji od mene. Prelom me sprečava da hodam i da se oslanjam na nogu, ali me ne boli. Jeste malo mučno jer sam ograničena i zavisim od drugih, ali sa druge strane mojim pacijentima život je ugrožen. Ne bi trebalo od mene praviti heroja, jednostavno, moji pacijenti ne mogu da čekaju moj oporavak. Hvala svima na lepim porukama i podršci. Drago mi je da je ovo ohrabrilo i motivisalo neke mlade ljude koji će sutra biti lekari kao i to da se o lekarima piše na lep način, ne o meni već o lekarima!”, napisala je Grujičić.


  Veliko je bilo i interesovanje medija za ovu priču, a profesorka Grujičić ga je iskoristila i za to da ukaže i na neke probleme u zdravstvu i celokupnom društvu.

  “Mi ovde dolazimo i bolesni i povređeni da operišemo, ne zato što volimo da operišemo kada se ne osećamo dobro, nego zato što osećamo ogromnu odgovornost prema svojim pacijentima. Ipak, razumem mlade lekare zašto su nezadovoljni. Vidi se bahatost na svakom koraku, vidite brojne upravne odbore, nadzorne odbore, ljudi dobijaju ni za kakav rad enormne svote novca, a drugi koji imaju ogromnu odgovornost i koji se ubijaju od posla, kao što su moje kolege, žive krajnje bedno”, kazala je Grujičić.

  Ovu požrtvovanu doktorku i profesorku na Medicinskom fakultetu u Beogradu pamtimo i po njenom nekadašnjem političkom angažmanu. 2011. godine izabrana je za potpredsednicu Socijaldemokratskog saveza i kao njihova predstavnica učestvovala je na predsedničkim izborima 2012. godine kao jedna od dvanaest predsedničkih kandidata, među kojima je bila jedna od dve žene. Osvojila je 0,78% glasova.

  Aktivizam je očigledno ni danas ne napušta, pa doktorka Grujičić na  društvenim mrežama najavljuje tribine i promocije fondacije “Zajedno za mlade” koja treba da pomogne i afirmiše najtalentovaniju decu koja se bave naukom, umetnošću ili sportom.

   Jedno je sigurno, uz više lekara poput Danice Grujičić bili bismo zdravije društvo.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Medija centar

  What's your reaction?

  Komentari

  • Stojanka Kondic

   Neka joj Gospod Bog da puno ..puno zdravlja, jer ovakva plemenitost se retko radja. Nepostoje reci hvale za tako jedno nesebicno i veliko bice...

  • jasna

   U moru ostalih vesti, evo jedne normalne i ljudstke, pa još od žene. Živela!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE