Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Liberland dobija PRVU GRAĐEVINU, najavljena investicija od 140 mil. EUR

  Sergio Bianchi pobednik je Drugog Međunarodnog arhitektonskog konkursa Liberlenda

  Konkurs je organizovan pod pokroviteljstvom Liberlenda koji je najavio početnu investiciju od 140 miliona evra

  Sergio Bianchi pobedio je na Drugom Međunarodnom arhitektonskom takmičenju sa svojom inovativnom megastrukturom od temelja, koja omogućava dalji razvoj različitih vrsta koja se ispod nje nalaze. Ovaj dizajn oličenje je želje Liberlanda da kreira inovativna i progresivna zelena urbana okruženja koja preispituju funksionisanje ekosistema gradova, istovremeno koristeći nove održive prakse, uključujući bioenergiju i urbanu poljoprivredu.

  Drugo arhitektonsko takmičenje Liberlenda privuklo je više od 20 radova arhitekata, dizajnera i inženjera iz brojnih zemalja, uključujući timove iz Bosne i Hercegovine, Češke, Kine, Mađarske, Italije, Meksika, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

  Takmičarski žiri predvodili su predsednik Liberlanda Vit Jedlička i arhitekta Patrik Schumacher, direktor Zaha Hadid Architects, a u žiri su bili uključeni građani, tehnolozi i arhitekte koji su povezani sa Liberlandom. Donošenje odluke o najboljem radu obavljeno je u maju 2021. godine.

  Rezultati ovog takmičenja nastali su usled najave Liberlanda o početnom ulaganju od 140 miliona evra od strane brojnih i važnih investitora koji podržavaju ovaj projekat. Ova najava pokazuju ogroman interes za ulaganje u Liberlend.

  „Još 2015. godine Sergio se prijavio i pobedio na Prvom Liberlend konkursu za dizajnere. Njegova radost i strast prema našoj zemlji ogleda se upravo u njegovoj viziji sela na brdu, poput srednjovekovne italijanske strukture. Oduševljeni smo što je njegova vizija ponovo došla do izražaja“, izjavio je predsednik Jedlička.

  Patrik Schmacher je rekao: „Činjenica da je Sergio šegrtovao legendarnog Luigija Pellegrina, organskog arhitektu nekih odlika u univerzitetskim danima, jasno je i pozitivno informisala njegov dizajn, slobodan pristup i tipološke inovacije dizajna. Ovo je zaslužena pobeda. “

  Sergio Bianchi je izjavio: „Liberland je za mene veoma važna ljubavna veza. Kada sam se prijavio na prvo takmičenje 2015. godine, jednostavno sam se zaljubio u ovka koncept. Šansa da zamislim nove ideje o tome kako postaviti novi način naseljavanja zemlje bila je privlačna mom dubljem ja. Moto Liberlanda „Živi i pusti druge da žive“ odnosi se na čovečanstvo, ali trebalo bi da se odnosi i na sve različite vrste na ovom svetu. Ovde sam crpeo inspiraciju da dopustim drugim stvorenjima da slobodno lutaju ispod grada“.

  Liberland je samoproglašena mikronacija koja ističe pretenzije na bivšu rečnu adu poznatu kao Gornja Siga, a koja se nalazi na zapadnoj obali Dunava, između Srbije i Hrvatske, sa kojom ima kopnenu granicu. Ovu mikronaciju je proglasio češki libertarijanski političar Vit Jedlička, 13. aprila 2015. godine. Teritorija je predmet spora Hrvatske i Srbije, privremeno pod kontrolom Hrvatske.

  Konkurs za dizajn je osmislila kustos i autor Daniela Ghertovici, direktor u ArchAgenda LLC. Pokrenut prošle godine, uslov za nadmetanje bio je „prevođenje blockchain koncepata u strategije urbanog i arhitektonskog dizajna“.

  Kao što Ghertovici objašnjava: „Teza agende Liberland Design Competition postavlja da će ulivanje decentralizovane blockchain logike u urbani i arhitektonski dizajn, sa svojim potencijalom da radikalno poremeti i inovira socijalnu, ekonomsku i političku arenu, na kraju transformisati fizionomiju i funkcionalnost gradova.

  „Sa istorijskog stanovišta, teoretizujem blockchain kao 8. masovni medij nakon Print (1450), Recordings (1877), Cinema (1900), Radio (1910), Television (1925), Internet (1990) i Mobile phones (2000), sa presudnom razlikom da je reč o decentralizovanim masovnim medijima, a ovaj atribut decentralizacije je sam po sebi transformativni koncept za urbani dizajn i razvoj.“

  Prilikom pisanja smernica za prvo takmičenje u dizajnu Liberland iz 2015. godine, Ghertovici je bilo vrlo jasno da je „Liberland, najnovija mikronacija na svetu – suverena monarhija zasnovana na vrednostima – ima bez presedana potencijal da radikalno promeni i uvede inovacije u svim aspektima društva (upravljanje, ekonomija, jurisprudencija, održivost, obrazovanje, dobrotvorne aktivnosti, mir i najvažnije sloboda), ali posebno urbanistički i arhitektonski dizajn “.

  „2021. godine, izvanrednom vizijom i istrajnošću Liberlanda, evoluirao je u globalni fenomen među modelima u nastajanju za izgradnju novih društava (gradovi povelje, posebne ekonomske zone, slobodni privatni gradovi, pomorstvo itd.), Ali za razliku od ostalih modela, suverenitet Liberlanda kao mikrodržave znači da može da izgradi inovativne urbane sisteme bez poteškoća da mora da pravi i prilagođava se zastarelom urbanističkom planiranju i zoniranju “, kaže ona.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE