Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekovito bilje „lekovito“ za zadrugu na jugu Srbije

    Proizvođači lekovitog bilja sa područja opštine Gadžin Han okupljeni u zadruzi „Zaplanjski zasad“ počeće uskoro u zadružnom pogonu da proizvode eterično ulje iz lekovitog bilja, a to će im, navode, doneti još bolju zaradu i povećanje broja zadrugara.

    Proizvodnja lekovitog bilja, poput nevena, belog sleza, kamilice, bosiljka i matičnjaka, sve je popularnija na području pomenute opštine, o čemu govori podatak da je lekovito bilje prošle godine uzgajalo 25 kooperanata zadruge, a ove godine njih 73.

    Prema rečima meštana, interesovanje je sve veće zbog „solidne zarade“, ali i zbog toga što „ne moraju da brinu o otkupnoj ceni i otkupu, pošto o tome brine njihova zadruga“.

    Direktor „Zaplanjskog zasada“ Zoran Ilić rekao je da se ta zadruga razlikuje od svih ostalih po tome što ima takozvanu „zatvorenu“ proizvodnju i otkup.

    „Domaćinstva se za sadnju lekovitog bilja prijavljuju tokom zime, najkasnije do januara, a zadruga nabavlja sertifikovano seme i ugovara otkup u odnosu na veličinu parcela koje su prijavljene“, rekao je Ilić agenciji Beta.

    Prema njegovim rečima, pogodnost za zadrugare predstavlja to što u startu znaju minimalnu otkupnu cenu bilja koje proizvedu i to što mogu da otplate seme nakon prodaje.

    „Lekovito bilje mogu da uzgajaju i domaćinstva koja nemaju ništa od mehanizacije, jer za pripremu zemljišta mogu da uslužno koriste zadružni traktor i motokultivator. Te mašine, kao i destilator za eterično ulje i mlin za mlevenje suvog bilja, dobili smo od države kao pomoć“, kazao je Ilić.

    On je rekao da zadruga organizuje proizvodnju u saradnji sa Institutom „Josif Pančić“ iz Beograda, koji je i njen najznačajniji kupac. Rok za isplatu predatog bilja je 15 do 20 dana zbog toga što proizvodnja svakog kooperanta ide na analizu, objasnio je Ilić.

    Prema njegovim rečima, lekovito bilje je izuzetnog kvaliteta, tako za njim postoji velika tražnja i krajnji kupci su uglavnom kompanije iz Nemačke koje se bave proizvodnjom krema i kupki.

    „Naš cilj je da što veći broj porodica uključimo u proizvodnju, jer će onda imati razlog da ostanu na selu. Svedoci smo odumiranja sela u ovom kraju, prvenstveno zbog odlaska mladih ljudi“, navodi Ilić.

    Nenad Obrenović (30) iz sela Dukat kraj Gadžinog Hana jedan je od kooperanata zadruge „Zaplanjski zasad“ koji je prvi put ove godine zasadio lekovito bilje. On se odlučio za uzgajanje belog sleza zbog toga što je, kako kaže, unapred znao da će za kilogram očišćenog korena dobiti 800 dinara, ali i zbog toga što proizvodnja ne zahteva velika ulaganja.

    „Nakon sadnje rasada, potrebno je samo jedno kultivisanje i jedno prihranjivanje. Ništa više od toga“, rekao je Obrenović. On je dodao da naredne godine planira da uveća proizvodnju i beli slez zasadi na povrišini od jednog hektara.

    Izvor: Beta

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE