Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekarima u komšiluku SKAČU plate i do 7.000 EUR

  Mađarska vlada i lekarska komora (MOK) složile su se da značajno podignu plate lekarima, kao znak zahvalnosti za dosadašnji rad, a u momentu kada se zemlja suočava sa daljim rastom slučajeva koronavirusa koji bi mogli da prenapregnu zdravstveni sistem.

  Mađarska je za poslednja 24 sata prijavila 1.086 novoobolelih, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 29.717, i 812 smrtnih slučajeva.

  Kao i mnoge druge zemlje istočne Evrope, Mađarska se suočava sa manjkom radne snage u zdravstvu jer su njihove plate u zemlji, u poređenju sa zapadnom Evropom, znatno niže.

  Predsednik Mađarske lekarske komore Đula Kinčeš kaže da je vlada prihvatila predlog raspona plata za lekare koji će dobiti duplu zaradu u odnosu na trenutnu.

  U zavisnosti od godina staža i iskustva, lekari će primati između 700.000 i 800.000 forinti (oko 2.000 evra), dok će stariji lekari zarađivati i više od 7.000 evra, rekao je Kinčeš.

  Povećanje plata u zdravstvu o kojem je Kinčešs govorio, trebalo bi da počne od januara i da u sistem bude implementirano tokom dve godine, da bi do 2023. godine plate dostigle nivo koji je dogovoren.

  Orban je na Fejsbuku naveo da će povećanje plata lekarima biti predloženo u parlamentu u ponedeljak.

  „Naše bolnice će biti izložene velikim naporima idućih sedam-osam meseci“, rekao je Oraban u video objavi na Fejsbuku i dodao da se vakcina protiv kovida 19 ne očekuje pre druge polovine iduće godine.

  „Sada je pravo vreme za povećanje plata našim lekarima“, naglasio je Orban.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE