Lekari u Teksasu prvo će spašavati VAKCINISANE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekari u Teksasu prvo će spašavati VAKCINISANE

  Ako Severnom Teksasu počne nestajati kreveta na intenzivnoj nezi, lekari će možda morati da uzmu u obzir status vakcinacije protiv koronavirusa kao faktor koji će odlučivati o tome ko će prvi dobiti negu, javljaju američki mediji.

  Vest stiže u trenutku u kojem više američkih saveznih država na jugu, posebno one s nižim stepenom vakcinacije stanovništva, beleže nagli porast broja novozaraženih i hospitalizovanih. U nekima od njih više nema slobodnih kreveta na odeljenjima intenzivne nege, zbog čega se odlažu brojni medicinski zahvati koji nisu povezani s covidom-19. Kapaciteti nekih bolnica premašili su 100 odsto, pa se bolesnici smeštaju u krevete po hodnicima.

  U Teksasu je do sada potpuno vakcinisano samo 43 odsto stanovništva, što je nešto više nego u Srbiji.

  Sve izgledanija mogućnost da će morati prvo da spašavaju vakcinisane

  Zdravstveni radnici nadaju se da će izbeći situaciju da moraju davati prioritet vakcinisanima, ali objektivno postoji zabrinutost da je ona sve izglednija.

  Logika kojom se vode lekari je pretpostavka da je veća verovatnoća da će vakcinisani preživeti, što znači da davanje prioriteta njima spašava više života.

  Lekarima na području Dalasa već je rečeno da se vakcinalni status protiv covida može koristiti kao trijaža.

  Nevakcinisani pacijenti s covidom imaju lošije ishode lečenja

  Članovi radne grupe za izradu smernica za masovnu kritičnu medicinsku negu u Severnom Teksasu održali su prošle nedelje sastanak o pogoršanju covid-krize u tom području i razgovarali o mogućnosti da će lekari morati koristiti status vakcinacije protiv covida-19 kako bi u ekstremnim slučajevima odredili prioritet.

  Portparol te grupe rekao je da su lekari na sastanku primetili da nevakcinisani pacijenti s covidom imaju lošije ishode, što je dovelo do toga da je članovima grupe poslat interni dopis koji lekarima na području Dalasa daje smernice prema kojima, ako je potrebno, mogu uzeti u obzir status vakcinacije pri odlučivanju o kome će se prvo pobrinuti.

  Dopis je procurio u The Dallas Morning News, medijsku kuću koja je prva objavila vest.

  Na području Dalasa ostalo samo 80 kreveta na intenzivnoj

  Prema Texas Department of State Health Services, na području Dalasa na odeljenjima intenzivne nege ostalo je još samo 80 kreveta, a broj stanovnika o kojima bolnice brinu kreće se oko osam miliona.

  U Teksasu brojevi novih slučajeva zaraze i hospitalizacija vrtoglavo rastu bez znakova usporavanja. U sredu su u Teksasu hospitalizovana 12.402 pacijenta s covidom-19, što je blizu broja od oko 14.000, koji je zabeležen na vrhuncu pandemije u januaru. Teksas je jedna od nekoliko južnih država u kojima je delta varijanta uzrokovala nekontrolirano povećanje broja slučajeva covida, što je dovelo do razornog uticaja na zdravstveni sistem.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • posmatrač i svedok

   Tako je, bre!!!

  • Ivica

   Valjda se prvo spašavju SVI oboleli odnosno mlađa populacija kao i kod svih drugih stanja. Po toj sebičnoj logici vakcinisane ne traba spašavati jer su "zaštićeni". Strašno šta sve neće smisliti na prisile na vakcinaciju, toliko im je stalo do zdravlja ljudi da vakcinu ni lek protiv raka ne mogu da pronađu ni posle 60-70 godina iako se godišnje ulažu trilioni. Lekari su postali najgori papučari sistema pa pošto ni onako ne leče bez debele koverte (a ni tada nisu nešto uspešni) najbolje izaći iz sistema zdravstvene zaštite i prepustiti se seosekim babama, uspešnije su bile.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE