Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekari: Srbija po posledicama pandemije u svetskom vrhu

  Politička koristoljubivost dominirala je nad interesom za narodno zdravlje i zato je Srbija po posledicama pandemije korone u svetskom vrhu, rečeno je tokom diskusije o „upravljanju pandemijom i naučenim lekcijama za bezbedniju budućnost“.

  „To što je Srpska napredna stranka (SNS) više puta proglašavala pobedu nad koronom govori koliko nemaju kadra i kapaciteta da shvate šta je to epidemija i da se ne može pobediti, već se samo mogu smanjiti posledice koje ona ostavlja“, rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

  Kako je naveo u diskusiji, zaključci o postupanju u panedemiji dobijeni su na osnovu analize koju je uradio taj sindikat i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

  Panić je istakao da se nada da će vlast naći bar „malo sluha“ za ono što će se dalje dešavati sa epidemijom i otklanjanjem posledica, navodeći da ga najviše brine „postkovid sindrom“.

  On je rekao da je tek sada, „nada se pri kraju epidemije“, a pre izbora došlo do zapošljavanja zdravstvenih radnika u većem broju, što je trebalo uraditi odmah na njenom početku.

  Prema njegovim rečima, to se dešava sa vrlo „sumnjivim metodama“ izbora onih koji treba da budu zaposleni, „mnogi koji su proveli epidemiju u kovidu su ostali bez posla a neki drugi su ga dobili“.

  Radovanović: Struka na inferiornom nivou

  Epidemiolog Zoran Radovanović je rekao da je Republička stručna komisija za borbu protiv zaraznih bolesti marginalizovana i da je njeno mesto zauzeo Krizni štab, u kojem su lekari u manjini što omogućava da budu preglasani.

  „Struka je tako svedena na inferiorni nivo. Do lekara je bilo da li će da prihvate da u tom štabu učestuvuju“, rekao je Radovanović.

  Zoran Radovanović (BETA)

  On je naveo da se pre pola veka država borila protiv velkih boginja na osnovu zakona koji je i tada predviđao „ključno“ mesto takvoj stručnoj komisiji i da su dobili priznanje iz celog sveta za postignuti uspeh.

  „Tadašnji predsednik se ni jednom nije oglasio o toj zarazi, obavljao je svoje aktivnosti“, rekao je Radovanović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE