Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Legionarsko novinarstvo razara Srbiju

  Piše: Milenko Vasović

  Tokom poslednje dve tri decenije u Srbiji se razvila posebna vrsta „medija“ koji imaju samo jednu funkciju – odbranu vlasti. Tu nema ni „n“ od novinarstva, ni „o“ od objektivnosti, ni „i“ od istine. Te „medije“ stvarala je Miloševićeva klika, preuzeli i koristili dosovci, spisak širile razne demokrate, a ovi današnji doveli do nivoa bede i očaja – do gađenja.

  Kao što su nekada rimski imperatori angažovali legionare za osvajanje i odbranu teritorija, tako su srpske vlasti stvorile legionarsko novinarstvo sa jednim jedinim ciljem – hvaliti i samo hvaliti vlast i vođu, pre svega. Mogu vlast i vođa da se promene ali legionarski mediji ostaju dosledni svojoj ulozi. Samo zamene fotografiju vođe i ime stranke, pa nastave kao da se ništa nije desilo.

  Legionarsko novinarstvo je jedan od prizemnijih i nemoralnijih načina za egzistenciju ili za bogaćenje, zavisno od toga na kojoj se poziciji legionar nalazi. To je kudikamo nečasniji posao od prostitucije, a ravan prodaji narkotika u školskom dvorištu. Jer, jednako je razarujuće za svako društvo pa i srpsko.

  Legionarsko novinarstvo nije isto što i udvoričko, ono je agresivnije, razornije, njegovi protagonisti nemaju obzira ni prema kome i ni prema čemu. Udvorištvo ili šlihtanje je jeftin trik za legionarenje. Braneći vlast i braneći vođu, legionari brane pre svega sebe, svoju poziciju i svoju apanažu. Vlasnici tih medija brane svoje vile i svoje jahte, brane luksuz, svoj razvrat i svoje poroke, štite svoj kriminal.

  Legionarske redakcije, a ima ih i u državnom vlasništvu, deluju po više pravaca, veličaju uspehe i genijalnost vlastodržaca, prikrivaju pljačku, promovišu nevaspitanje i neukus, neuravnotežene i nebitne pojedince, nasilnike, ignorišu rad, znanje i poštenje. Bave se nevažnim temama i zaglupljivanjem građana da bi ih odvratili od bilo kakvog društvenog angažmana.

  Legionari napadaju svakoga ko se suprotstavi vlastima, pišu otvorena pisma, vređaju, blate, ismevaju, glume dvorske budale, citiraju jedni druge, jedni drugima daju izjave, intervjue, stvaraju lažni utisak većinskog mišljenja. Njihov posao je da stalno viču, da izmišljaju zavere, katastofe i ratove, da dižu galamu i prašinu kako bi se činjenice i istina izgubili u toj dreci. Često to rade po nalogu vođinog biroa za dezinformacije ali i samoincijativno, da se dodvore, istaknu i opravdaju poverenje.

  Cilj legionara je da se svaka diskusija o tome gde kao društvo idemo i kakva nam je vlast zatre ili obesmisli. Srbija se već duže nalazi u moralnoj, političkoj i ekonomskoj krizi jer izostaju odgovori na pitanja kao što su: ko je opljačkao Srbiju, zašto su nam plate najmanje u Evropi, kakvo nam obrazovanje treba, zašto plaćamo lečenje kad imamo zdravstveno osiguranje, kako je uništeno tužilaštvo, zašto nam odlaze mladi, zašto se svađamo sa komšijama, zašto svaka vlast pljačka državu… I tako unedogled. Otvaranje ovih tema ogolilo bi suštinu vlasti i zato su tu legionari da to spreče.

  Mana ovog teksta je izostanak imena, ali nije to veliki minus. Gledajte ko šta radi i pravite spisak sami. Kad vam se smuči od tih legionarskih likova napravite pauzu, izbrište njihove aplikacije, menije, zaobiđite ih na kiosku… Bojkotujte ih, bolje je nego da se nervirate.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE