Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lažni pratioci, kupljeni lajkovi: Puca li „balon influensera“?

  Prema predviđanjima agencije za influenser marketing Mediakix, tokom ove godine oglašivači će potrošiti između 4,1 i čak 8,2 milijarde dolara na influensere, što je veliki porast u odnosu na 2015. kada je ta cifra iznosila oko 500 miliona dolara.

  Ipak, reč je o malom udelu na ukupnom tržištu oglašavanja. Takođe, konstantno rastu i svote koje se troše na objave, pa dok influenser s 10-ak hiljada pratioca na Instagramu po objavi može dobiti 200 dolara, slavna ličnost s milionima pratioca mogu zaraditi i više od pola milona dolara samo za jednu fotografiju.

  Usprkos rastu potrošnje i sve većem broju influensera, deo kompanija prestao je da koristi usluge internet zvezda, a neki stručnjaci predviđaju da bi to uskoro mogao postati trend i da će sve više kompanija ulagati manje novca u influensere ili će potpuno odustati od takvog načina oglašavanja.

  Više je problema koje prati influenser marketing – prvo, osobe koje na društvenim mrežama imaju veliki broj pratioca, a koje sponzori plaćaju za objave sve više gube kredibilitet među svojim pratiocima jer često reklamiraju proizvode koje uopšte ne koriste i ne sviđaju im se. Takođe, teško je i meriti uspeh takvih kampanja i koliko se brendovima uopšte isplati da ulažu novac u takav oblik oglašavanja.

  Balon počinje da puca

  Stari je problem i kupovina lajkova, komentara i pratioca pa, prema nekim proračunima, takve prevare influnesera i lažni pratitelji koštaju oglašivače čak oko 1,3 milijarde dolara. Za samo 16 dolara moguće je kupiti hiljadu pratilaca na Instagramu, a istraživanja koja su sprovele neke kompanije (poput Good Companyja i HypeAuditoriuma), pokazuju da između polovine i dve trećine influensera kupuje pratioce, lajkove i komentare.

  Tezi o slabljenju takvog oblika oglašavanja u prilog ide i pad interakcija korisnika sa sponzorisanim sadržajima pa su lajkovi i komentari u padu u odnosu na prošlu godinu, a možemo se samo pitati kako će se najavljeno skrivanje lajkova odraziti na influensere i takav oblik oglašavanja.

  Izvor: Ka5an

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE