Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EURO 2024

  Lažne ulaznice, jeftini strimovi i novčići Harija Kejna: Sve prevare vezane za EURO 2024.

  Sa početkom EURO 2024, milioni gledalaca hrle pred svoje ekrane i na fudbalske stadione. Međutim, sajber kriminalcima je ovo prilika da iskoriste jedan od najiščekivanijih događaja 2024. godine.  Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su brojne prevare za krađu korisničkih podataka i novca, a sve deluju kao ponude u vezi sa Evropskim prvenstvom u fudbalu 2024.

  Lažne ulaznice

  Tradicionalna pretnja uoči bilo kog većeg događaja “van mreže” su prevare sa ulaznicama, a ni ovo prvenstvo nije izuzetak. Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su lažnu stranicu koja izgleda kao stranica popularne nemačke energetske kompanije koja u nagradnoj igri nudi ulaznice za EURO 2024. Nakon što pristupe, od korisnika se traži da unesu svoje ime, broj telefona i adresu. Ova kampanja je uskotargetirana i usmerena je na zaposlene i partnere kompanije žrtve, što znači da prevaranti koriste svaku priliku da se infiltriraju u infrastrukturu mete.

  Kripto prevara

  Prevaranti kapitalizuju popularnost EURO 2024 prodajom specijalnih novčića sa likovima popularnih igrača, obećavajući impresivnu zaradu. Na primer, stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su šemu koja uključuje novčiće nazvane po Hariju Kejnu. Ove novčiće u velikoj meri promovišu prevaranti putem kampanja elektronske pošte i društvenih mreža kao što su Twitter, Facebook i Telegram. Nestrpljivi trgovci, ne želeći da propuste priliku, žure da kupe novčiće, podižući njihovu cenu. Kada se cena naduva, prevaranti prodaju svoje novčiće, što dovodi do pada njihove vrednosti za nekoliko minuta.

  FK Željezničar

  fudbal, ugovor (Pexels)

  Lažni strimovi

  Gledaoci na mreži bi takođe trebalo da budu na oprezu jer su stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili lažne platforme za striming koje nude ekskluzivne prenose po niskim cenama. Pored curenja podataka o plaćanju i ličnih podataka, ovi sajtovi mogu imati ugrađene XSS ranjivosti koje omogućavaju napadačima da kontrolišu vaš pretraživač.

  Lažne prodavnice

  Stručnjaci su otkrili i lažne onlajn prodavnice koje prodaju navijačke rekvizite: dresove, šalove, kape i sve ostalo sa popustom od 40%. Naravno, oni koji su naseli nikada nisu dobili naručene predmete.

  „Ove šeme koje prate velike događaje koriste poznati obrazac — prevaranti jednostavno menjaju mamac na osnovu trenutnih trendova. Međutim, oni nisu za potcenjivanje jer se stalno prilagođavaju i pronalaze nove načine da zarade. Na primer, naše nedavno otkriće prevara sa kriptovalutama u vezi sa popularnim igračima pokazuje njihovu sposobnost da iskoriste prilike koje se pojavljuju“, komentariše Olga Svistunova, stručnjak za bezbednost kompanije Kaspersky.

  Da saznate više o tome kako da ostanete bezbedni dok uživate na Evropskom prvenstvu 2024, posetite Kaspersky Daily.

  Saveti

  • Verifikujete autentičnost: Kupujte karte, robu ili usluge samo od zvaničnih i renomiranih prodavaca. Proverite zvaničnu veb-stranicu događaja da biste pronašli ovlašćene prodavce.
  • Budite skeptični prema specijalnim ponudama: Ako vam se ponuda čini previše dobra da bi bila istinita, verovatno to i jeste. Budite oprezni sa velikim popustima i ekskluzivnim ponudama, posebno ako dolaze iz nepoznatih izvora.
  • Zaštitite svoje podatke: Izbegavajte deljenje ličnih i finansijskih informacija na nepoznatim veb-stranicama. Uverite se da je veb-stranica bezbedna tako što ćete potražiti „https“ u URL-u i simbol katanca na traci adresa.
  • Koristite bezbednosni softver: Održavajte svoj antivirusni i bezbednosni softver ažurnim da biste se zaštitili od zlonamernog softvera i fišing napada. Kompanija Kaspersky štiti svoje korisnike od svih vrsta fišinga i zlonamernog softvera.
  • Informišite se: Budite informisani o uobičajenim taktikama prevare i kako ih prepoznati. Pratite ažuriranja stručnjaka za sajber bezbednost i zvaničnih izvora.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik AI generated/Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE