Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lasta PRODAJE imovinu: Za ćerku firmu traže 3 miliona EUR

  Saobraćajno preduzeće Lastra iz Lazarevca, u većinskom vlasništvu prevoznika Lasta, uskoro bi moglo da dobije novog vlasnika.

  Naime u ponedeljak, 5. decembra, tačno u 14 časova, ističe rok za predaju ponuda investitora zainteresovanih za kupovinu 60,26 odsto Lastinog udela u Lastri – ćerki firmi koja posluje sa profitom. Minimalna cena koja se zahteva od kupaca je 3.035.066,07 evra, i svaka ponuda koja je cent ispod ove smatraće se, kako se navodi u oglasu – neprihvatljivom.

  Saobraćajno preduzeće Lasta, inače, ne nudi na prodaju samo Lastru. Upravo je objavljen i oglas za prodaju nepokretnosti u Staroj Ljuboviji, među kojima je i hotel. Za potencijalnog kupca Lastra bi mogla da bude interesantna zbog linija na kojima saobraća.

  Naime, autobusi Lastre saobraćaju na međunarodnim i međumesnim linijama, kao i u prigradskom prevozu na teritoriji grada Beograda. Lastra, prema podacima sa sajta preduzeća, obavlja i lokalni prevoz na teritoriji opština Lazarevac i Ljubovija.

  Lasta

  Lasta autobusi

  Kako se ističe, Lastra upravlja i sa dve autobuske stanice, od kojih se jedna nalazi u Lazarevcu, gde se svakodnevno obavlja prijem i otprema autobusa i putnika za oko 600 polazaka i dolazaka različitih prevoznika, a druga u Ljuboviji, sa oko 100 polazaka i dolazaka na dnevnom nivou.

  Lastra je Lastina kćerka-firma, osnovana 2002. godine. Iako je njen osnivač, prema podacima Agencije za privredne registre, udeo Laste nije stoprocentni, već 60,26 odsto. Upravo toliki „paket vlasništva“ je ponuđen je na prodaju.

  Ostatak do sto odsto drže Fond PIO 17,31 odsto, Republički zavod za zdravstveno osiguranje 10,74 odsto, Grad Beograd 6,16 odsto, Republika Srbija 3,82 odsto, Nacionalna služba za zapošljavanje 1,7 odsto.

  Lasta nekada bila stoprocentni vlasnik

  Kada je osnovala Lastru, Lasta je bila stoprocentni vlasnik. Promena je nastala 2018. kada je doneta odluka o pretvaranju (konverziji) potraživanja u trajni ulog, na šta je ukazala i Državna revizorska institucija u svom izveštaju. Tada je osnovni kapital lastre povećan za 194,69 miliona dinara.

  Pomenuti manjinski vlasnici će, u slučaju prodaje Lastre, imati pravo preče kupovine.

  Saobraćajno preduzeće Lastra iz Lazarevca prošlu godinu završila je „u plusu“, upisavši dobit od 12,97 miliona dinara. I 2020. je poslovala profitabilno, ostvarivši 74 miliona dinara.

  Ove godine Lastra je dobila subvencije nešto veće od milion dinara na ime e-fiskalizacije. Takođe, 25. februara ove godine Lastra je kupila nepokretnost – autobusku stanicu površine 736 kvadrata u Ljuboviji, i zemljište površine 4.485 kvadrata. Ukupna vrednost nepokretnosti je, prema napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje mame-kompanije Laste – 222.085 evra.

  Lasta

  Autobus (Unsplash)

  Kada je reč o sudskim sporovima, za razliku od Laste koja se pojavljuje u ukupno 520 sudskih sporova kao tužena strana i još 222 sudska spora na strani tužioca, u finansijskim izveštajima Lastre ne navodi se koliko su „teški“ njeni sudski sporovi, već se samo konstatuje da „društvo vodi određeni broj privrednih sporova u kojima se nalazi i na strani tužioca i na strani tuženog“.

  Lastra, takođe, vodi i određeni broj radnih sporova sa bivšim zaposlenim radnicima, konstatuje se u finansijskim izveštajima.

  Lastin hotel

  Lasta je objavila oglas za prodaju nepokretnosti u Ljuboviji. Prodaje se 31 ar i 57 kvadrata u građevinskom području Stare Ljubovije, zatim Hotel Ljubovija površine 866,5 kvadrata,  kao i pomoćna zgrada od 60 kvadrata. Početna cena za sve nepokretnosti je 117 miliona dinara, što je tek nešto manje od milion evra. Rok za zainteresovane kupce je – 8. decembar.

  Interesanto je da je u oglasu navedeno da ponuđač može da podnese ponudu samo stamostalno.

  „Što znači da nije dozvoljeno podnošenje ponude od strane više ponuđača, odnosno nije dozvoljeno podnošenje zajedničke ponude“, stoji u oglasu.

  Izvor: N1

  Foto: Screenshot/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE