Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krkobabić: Svaki treći vlasnik seoske kuće doseliće se iz grada

  Trećina budućih vlasnika seoskih kuća u Srbiji promeniće gradsko prebivalište za seosko, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

  „Posebno raduje činjenica da je među njima 96 devojčica i dečaka“, kazao je Кrkobabić nakon što je na prvoj sednici Кomisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2023. godini nove stanare dobilo 109 kuća.

  Naveo je da je najviše, odnosno osam kuća, dodeljeno na severu Srbije, u selu Mol u opštini Ada, a na jugu zemlje u selo Željuša u Dimitrovgradu dodeljene su tri kuće.

  „Tako da se ukupan broj praznih seoskih kuća koje su dobile nove stanare povećao na 1.740“, rekao je Krkobabić.

  Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, i zamenik predsednika komisije agroekonomista Milan Prostran, izjavili su da je novoodobrenim zahtevima, u selima širom Srbije, krov nad glavom obezbeđen za još 155 odraslih i 96 dece.

  Među dobitnicima je 46 parova, 18 samohranih roditelja i 45 samostalnih vlasnika, uglavnom poljoprivrednika i poljoprivrednica.

  Opština koja je za sada ovogodišnji rekorder po ukupnim broju dodeljenih kuća na svojoj teritoriji je Кanjiža u kojoj će se rasporediti 17 novih vlasnika kuća.

  Od 2021. godine, kada su počeli javni konkursi za dodelu sredstava mladima za kupovinu kuća sa okućnicom, izdvojilo se i Bačko Petrovo Selo, gde je do sada useljeno 55 kuća, a njihovi vlasnici će dobiti nove komšije u još šest kuća.

  Za ove namene u budžetu Srbije 2023. godine predviđeno je 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

  Za kupovinu seoskih kuća vlada veliko interesovanje, a novac se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, najkasnije do 1. novembra.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE