Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krizni štab „presekao“: Ukidaju se kovid propusnice, maske ostaju

  Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku o ukidaju kovid propusnica, izjavila je članica štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

  Kisić Tepavčević je izjavila da je Krizni štab odlučio da se uvodi dodatna buster doza vakcina, odnosno četvrta doza, za sve starije od 18 godina, ali pre svega one u većem riziku. Preporučuje se pet meseci nakon prve buster doze.

  Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa odlučeno je da se četvrta i peta doza vakcine preporuči samo ugroženim grupama građana, kao i onima koji, zbog vakcine koje nisu priznate u svim državama, ne mogu da putuju. Četvrta doza preporučuje se ugroženim grupama, starijim od 60 godina, kao i onima sa padom imuniteta (komorbiditetom), bez obzira na uzrast.

  Kovid propusnice uvedene su 23. oktobra prošle godine i najpre su važile posle 22 časa, da bi sa porastom broja novozaraženih njihovo važenje bilo produženo pa su primenjivane od 20 časova.

  Kako je rekla Kisić Tepavčević, zadržava se preporuka za nošenje maski u zatvorenim prostorima, a ukida se ograničenje broja ljudi u zatvorenom.

  “Kada je u pitanju izolacija obolelih, ona je i dalje na snazi i uključuje izolaciju od sedam dana, po potrebi duže”, kazala je ona medijima nakon sednice Kriznog štaba.

  Odgovarajući na pitanja novinara, pojasnila je da će se maske obavezno koristiti u zdravstvenim ustanovama.

  Sve mere za putnike u međunarodnom saobraćaju ostaju na snazi, pa je i dalje potreban dokaz o vakcinaciji, odgovarajući test ili dokaz o preležanoj bolesti za ulazak u Srbiju.

  Prihvaćena je i preporuka za uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12-18 godina, najmanje pet meseci nakon primanja druge doze, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da će mere biti korigovane ako dođe do pogoršanja situacije.

  Ukinut je i karantin za ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: N1, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE