Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kripto biznis

  Čovek koji je prvi pokrenuo KRIPTO BIZNIS u Srbiji za BIZLife: Zašto BITKOIN pada?

  Tržište kritpovalute ozbiljno je poljuljano u poslednjih nekoliko meseci, a rolerkoster vrednosti koji doživljavaju digitalni novčići započeo je sa ratom u Ukrajini. Prema najnovijim podacima, bitkoin je u poslednja dva dana pao na jednoipogodišnji minimum, a njegova vrednost danas je nešto ispod 23.000 dolara.

  Upoređivanja radi, bitkoin je tokom prošle godine u jednom momentu vredeo oko 65.000 dolara.

  Zbog novih okolnosti koje su zadesile tržište kriptovaluta, tokom vikenda i u ponedeljak ujutro, zbrisano je više od 200 milijardi dolara sa celog tržišta kriptovaluta. Tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je na nivo ispod bilion dolara u ponedeljak, 13. juna, prvi put od februara 2021, prema podacima CoinMarketCap-a.

  Bitkoin pao na NAJNIŽU VREDNOST u poslednjih godinu dana

  „Kriptovalute – novac budućnosti“

  Koliko je izazovan kripto svet svedoči nam i činjenica da se, od momenta kad je nastao ovaj tip valute, njena vrednost konstantno varira.

  „Kriptovalute su novac budućnosti. Države su, dugoročno gledano, dokazano loše u upravljanju novcem. Američki dolar, kao najjača svetska valuta, je izgubio preko 97% svoje vrednosti u poslednjih 100 godina. Šta tek reći za ostale. Verujem da je za neko buduće, bolje društvo, neophodno da novac bude apolitičan i globalan. Takvo je nekad bilo zlato, ali je ono neupotrebljivo kao novac u modernom svetu, jer je previše „sporo“ „, objašnjava za BIZLife portal prvi čovek koji je pokrenuo kripto biznis u Srbiji Aleksandar Matanović, generalni direktor i osnivač kriptoberze ECD.rs.

  Kako nam iz svog višegodišnjeg iskustva objašnjava osnivač ECD kriptoberze, neće sve kriptovalute opstati.

  kripto biznis

  kriptovalute, pixabay

  „Velika većina već za par godina neće ništa vredeti, ali one koje opstanu će promeniti svet. Najlakši način da se dođe do kriptovaluta je kupovina, mada je i rudarenje dosta popularno. Ljudi najčešće kupuju kriptovalute da bi se na brzinu obogatili, ali to često ne ispadne u skladu sa očekivanjima. Iako verujem da su kriptovalute dugoročno odlična investicija, mislim da pre svega treba da ih kupujemo prosto da bismo se adekvanto pripremili za budućnost, da nas ne zatekne nespremne“.

  Kako je nastao prvi KRIPTO BIZNIS u Srbiji?

  Inače, kompanija koju je Matanović osnovao, ECD se od 2012. bavi razmenom bitkoina, 2015. je instalirao prvi BTC bankomat, a danas ih ima preko 20.

  Priča o kriptoberzi ECD počela je, kako nam objašnjava Matanović, slučajno, na predlog prijatelja koji se bavio „rudarenjem“.

  Na putu nastajanja, najveći izazov mu je bio što ne postoji utabana staza.

  „Sve što smo radili smo radili prvi. Samim tim, nismo mogli da učimo na tuđim greškama, već isključivo na svojim. Prvih 9 godina našeg poslovanja ova oblast nije bila regulisana, pa je bio izazov i uklopiti se u regulatorni okvir koji uopšte nije prepoznavao ovu oblast“, priča Matanović.

  Ipak, pozitivna strana jeste da je kripto biznis, kako objašnjava Aleksandar Matanović, pokrenut sa vrlo malo para i uz puno improvizacije, upravo jer je u to vreme bilo vrlo malo konkurencije, a nisu postojali ni regulatorni zahtevi.

  „U prvih nekoliko godina to je bio skroman biznis u svakom pogledu. Bilo nas je 2-4 u timu, tehnička infrastruktura je bila na prilično niskom nivou, sve što je moglo da se radi manuelno se radilo tako, uz minimalnu automatizaciju. Ozbiljan rast kreće 2017-te godine, sa naglim porastom cena kriptovaluta, gde smo za manje od godinu dana došli sa 5 na preko 20 zaposlenih. Od tada kreće i ozbiljan rad na unapređenju platforme, uvođenje plaćanja karticama, zatim i potpuna automatizacija izvršavanja transakcija 24/7“.

  Kako napraviti kripto biznis ulaganjem u bitkoin?

  Iako je stanje trenutno nepovoljno kada je u pitanju ulaganje u kriptovalute, posebno u bitkoin, Matanović preporučuje ulaganje, ali oprezno.

  „Preporuka je da počnu sa iznosom koji neće da ih boli ako ga izgube i da počnu od Bitkoina“, poručuje.

  Ipak, on ističe da ulaganje u bitkoin može biti i vrlo unosno i vrlo opasno.

  „Ulaganje u kriptovalute, ako ništa ne znate, je kao kockanje, što je OK ako ste svesni da je kockanje, ali nije OK ako mislite da ćete sigurno zaraditi. Svaki tip investicije nosi sa sobom određene rizike, a naravno, jedan od načina da se rizik umanji je da investitor stekne neko znanje o tome u šta investira“.

  kripto biznis

  bitkoin, pixabay

  Ulaganje u kriptovalute je mnogima samo hobi i dodatna zarada. Ipak, postoji i oni koji se, poput Aleksandra Matanovića, time ozbiljno bave i od toga žive. Na pitanje u kom momentu to pređe iz hobija u oubiljnu poslovnu priliku, Matanović kaže:

  „Dva su glavna „okidača“. Za neke ljude je to kada shvate da u ovoj industriji mogu više zaraditi nego u onome čime su se prethodno bavili. Drugi je kada se „zaljube“ u ovu oblast i onda se njome bave zato što je vole, tada novac nije primarni motiv“.

  Šta je poljuljalo vrednost kriptovaluta?

  Trenutno aktuelan sunovrat vrednosti kriptovaluta Matanović objašnjava globalnom makroekonomskom situacijom koja je posledica pandemije i rata u Ukrajini,

  „I akcije mnogih kompanija su ozbiljno pale u ovoj godini, pogotovo akcije tehnoloških kompanija. Pored toga, ovo tradicionalno nije dobra godina za kriptovalute. Naime, barem do sada se pokazala prilična zavisnost ciklusa kretanja cene od ciklusa prepolovljavanja nagrade za bitkoin rudare. Ispada da su najgore godine upravo one između 2 prepolovljavanja, a ovo je baš takva godina. Ipak, nismo još ni na polovini godine, pa je do kraja svašta moguće“.

  kripto biznis

  pad bitkoina, pixabay

  Šta će desiti sa kriptovalutama u narednom periodu ostaje pitanje koje će nam samo vreme odgonetnuti. Matanović kaže da on radije ne bi predviđao šta će biti sa njima.

  „Davati kratkoročne prognoze je vrlo nezahvalno, pogotovo jer se plašim da bi neko to mogao da shvati kao investicioni savet“, zaključuje naš sagovornik i čovek koji je prvi u Srbiji osnovao kripto biznis.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT/Startit

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE