"Kreni promeni" zahteva od RTS dnevno izveštavanje o zagađenosti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Kreni promeni” zahteva od RTS dnevno izveštavanje o zagađenosti

  Udruženje “Kreni promeni” je u zgradi Radio televizije Srbije (RTS) predalo peticiju apel sa više od 20.000 potpisa kojom se traži da ta medijska kuća na dnevnom nivou, u okrivu Dnevnika i vesti, objavljuje podatke o zagađenosti vazduha u gradovima kako bi građani mogli da reaguju i zaštite se.

  “Ukoliko RTS ne prihvati naš apel, u roku od 15 dana organizovaćemo masovni protest na ovom istom mestu. To je javni servis, ali ne čujemo dovoljno često o problemu sa zagađenjem vazduh”, rekla je izvršna direktorka “Kreni promeni” Marina Pavlić novinarima ispred zgrade RTS.

  Na istom mestu su simbolično prikazana platnena “pluća” postavljena u dvadesetak gradova, prvobitno bela, a sada siva do crna od zagađenja, što je ilustrativno za posledice izloženosti građana zagađenom vazduhu. Najtamnija su “pluća” iz Novog Pazara, Leskovca, Valjeva, Požege.

  “Od dvadeset gradova, u 15 su čestice koje direktno utiču na zdravlje ljudi bila u količinama daleko većim od dozvoljenog, u nekim i tri puta”, rekla je Pavlić.

  Kako je navedeno, potamnela boja platna odgovara onome što su pokazali senzori za vazduh u tim gradovima za protekla tri meseca.

  Ekipa RTS, koje je prisustvovala konferenciji za novinare, reagovala je navodeći da ta kuća izveštava o ovom problemu, godišnjim prikazom i drugim prilozima, kao i da je dnevno izveštavanje potrebno, ali da to zavisi i od podataka nadležnih tela.

  Predstavnici “Kreni promeni” su ukazali i da su kao upozorenje na zagađenost nameravali da postave pamučna pluća u dvadesetak gradova na javnim površinama, ali im je odobreno samo u Užicu.

  “U Beogradu smo poslali zahtev za dvadeset mesta, ali smo odbijeni. Međutim to su nam omogućili građani na njihovim privatnim posedima”, rekla je predstavnica Kreni promeni Kristina Urošević.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE