Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Račun, popust

  Srbija sa Svetskom bankom pregovara o još tri kredita

  Srbija i Svetska banka (SB) trenutno pregovaraju o još tri kredita, izjavio je danas direktor kancelarije SB u Srbiji Nikola Pontara, navodeći da je zaduživanje Srbije održivo i da nema razloga za zabrinutost.

  „Jedno je zajam za tzv. razvojne politike, a drugo podrška državnom budžetu koja se sprovodi u saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom i Nemačkom razvojnom bankom. U prvoj fazi to će biti 150 miliona dolara“, kazao je on na predstavljanju Ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan SB.

  Pontara očekuje da će se ugovor o tom zajmu zaključiti početkom nove godine.

  Zajam je namenjen, kako je precizirao, „ozelenjavanju budžeta, suočavanju sa energetskom krizom i omogućavanju tranzicije na obnovljive izvore energije, kao i usaglašavanju regulatornog i pravnog okvira u Srbiji sa smernicama EU koje se odnose na klimatske promene“.

  „Drugi kredit o kome pregovaramo pruža podršku za razvoj strategije kapitalnih tržišta, koje je Ministarstvo nedavno usvojilo, a zajam će biti u iznosu od 30 do 35 miliona dolara“, rekao je Pontara i dodao kako se nada da će uskoro biti završeni pregovori o tome.

  Novac, kredit

  Novac, kredit (Pixabay)

  Treći kredit o kome Srbija pregovora

  Prema njegovim rečima, treći kredit o kome Srbija pregovara sa SB „prati zajam za razvojne politike u iznosu od 75 miliona dolara, a koji sufinansira Francuska razvojna agencija sa još 75 miliona dolara“.

  „Kroz to se pruža podrška za bolje upravljanje javnim finansijama u Srbiji“, kazao je on.

  Podsetio je i na postojeći kreditni portfolio SB i Srbije od oko jedne milijarde dolara, a koji podrazumeva 14 kredita koji su konkretno usmereni na Srbiju, plus dva kredita koji se odnose na regionalne integracije.

  Govoreći o pregovorima Srbije i MMF-a o novom aranžmanu, koji bi ovog puta podrazumevao finansijska sredstva, on je naveo kako je važno da Srbija dobije svu moguću pomoć. Tako bi se izborila sa ekonomskim izazovima sa kojima se trenutno suočava.

  „Mi radimo u saradnji sa MMF-om i drugim partnerima kako bi pomogli Vladi Srbije da se izbori i sa kratkoročnim i sa srednjoročnim izazovima“, kazao je Pontara.

  MMF, kredit

  MMF, kredit (Pixabay)

  „Zaduživanje je normalno“ u ovom vremenu

  Istakao je i da je normalno da se države zadužuju više kada su suočene sa nepredviđenim situacijama.

  „Bitno je da taj nivo zaduživanja ostane na održivom nivou. Nivo duga u Srbiji prati održivu putanju i SB. Tu ne vidim razlog za zabrinutost“, kazao je šef SB u Srbiji.

  Kako je ukazao, važno je da se sredstva, koja su obezbeđena kroz kredite, koriste za povećanje produktivnosti privrede, da se povećava kvalitet ljudskog kapitala i da zemlja polako ostvaruje prelazak na čistiju i zeleniju ekonomiju.

  Viši makroekonomista SB za Srbiju Lazar Šestović smatra da istovremeno situacija sa zaduživanjem privrede u Srbiji nije tako loša, jer su sve domaće banke pokazale da su otporne na trenutnu vrstu šokova i udara.

  „One su likvidne i dobro kapitalizovane i raspolažu sa velikom bazom depozita. Odnos kredita prema depozitima dosta je povoljan i otvara prostor za dalje plasiranje prema privredi“, kazao je on.

  Naveo je da su problematični krediti (NPL) u Srbiji na istorijski nanjnižem nivou i da nastavljaju da se smanjuju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE