Kraljica Draga Obrenović dobija ulicu u Beogradu na vodi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd na vodi

  Kraljica Draga Obrenović dobija ulicu u Beogradu na vodi

  Jedna od novih ulica u projektu “Beograd na vodi” dobiće ime po kraljici Dragi Obrenović, ako na sednici u ponedeljak 25. oktobra odbornici Skupštine grada Beograda prihvate taj predlog, preneo je Beoinfo.

  Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica prihvatila je predlog novinarke Olivere Miletović i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, a oni su u obrazloženju naveli da je Draga Obrenović jedina srpska kraljica koja nema ulicu u Beogradu i da je to velika istorijska nepravda.

  Kako se ističe u predlogu, Draga Obrenović pokrenula je akciju za pomoć srpskom svetogorskom manastiru Hilandar, tako da su vraćeni manastirski dugovi i izbegnuto je da, poput manastira Zograf, postane bugarski.

  Inače, Draga Obrenović, rođena Mašin, ubijena je zajedno sa suprugom kraljem Aleksandra Obrenovića u noći 29. maja (11. juna po novom kalendaru) 1903. godine, kada je grupa zaverenika, pod rukovodstvom kapetana Dragutina Dimitrijevića Apisa, vođom tajne organizacije “Crna ruka”, upala je u dvor i izvršila prevrat.

  Kako par nije imao naslednika, bio je to kraj dinastije Obrenović, a na čelo države došao je Petar Karađorđević.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE