Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kraj trgovinskog spora, Hrvatska naknade vraća na staro

  Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u petak će vratiti cene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja na 90 kuna (12 evra).

  Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objaviće u petak novi pravilnik o visini naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja. Kako saznaje Nova TV, a prenosi „N1„, naknada inspekcijskog nadzora više neće iznositi 2.000 kuna (270 evra), već 90 kuna (12 evra).

  Upravo je visina te naknade izazvala žestoke reakcije susednih zemalja koje nisu članice Evropske unije i koje su najavile ozbiljne kontramere.

  Ta naknada je pre izmena takođe iznosila 90 kuna po kamionu, dok je izmenom povećana na 2.000 kuna, ali po vrsti voća i povrća. Sada se vraća na 90 kuna, ali po vrsti voća i povrća, a ne više po kamionu. Kontrola voća ostaje i dalje na snazi, a svaka pošiljka koja ulazi u Hrvatsku mora biti bez štetnika, voće mora biti zdravo i zrelo.

  Od petka tako više neće biti blokada na granicama, a analiziraće se i cene naknada inspekcijskog nadzora u saradnji sa susedima radi osiguranja zaštite potrošača. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju brzi sastanak na temu korišćenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje u Evropskoj uniji.

  Zbog sukoba koji je izbio nakon što je ministar Tomislav Tolušić uveo sporni pravilnik protestovali su i hrvatski poljoprivrednici tražeći od premijera Andreja Plenkovića da hitno reaguje.

  Izvor: BIZLife/N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE