NS više ne pokriva troškove sahrana preminulih od kovida

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kovid sahrana

  NS više ne pokriva troškove sahrana preminulih od kovida

  Gradska vlast je prekinula sa pokrivanjem troškova kovid sahrana Novosađana, a porodice su to saznale kada su počele da im stižu odbijenice iz lokalne administracije.

  Ova odluka skrivana je nekoliko meseci jer je u saopštenjima Grad samo spominjao da je rok za predaju zahteva za pokrivanje troškova u visini od 100.000 dinara preminulih do 31. decembra 2021. godine isticao 31. marta 2022. godine, ali nigde nije bilo reči da se zahtevi ne mogu podneti za preminule u ovoj godini.

  Novosađanku odbili za pokrivanje troškova kovid sahrane

  Novosađanka kojoj je suprug preminuo od koronavirusa u martu za 021.rs je ispričala da se neprijatno iznenadila kada je dobila odbijenicu za pokrivanje troškova sahrane.

  “Suprug je preminuo polovinom marta, a od drugih ljudi koji su imali smrtne slučajeve u porodici od korone sam čula da se obratim Gradu za pokrivanje troškova sahrane. Na sajtu smo našli saopštenje, kao i vesti u medijima i prikupili smo dokumentaciju i predali je Upravi za socijalnu zaštitu. Međutim, posle dve nedelje stiže rešenje u kojem se kaže da ne ispunjavamo uslove. Zvali smo da pitamo šta nije u redu sa zahtevom i tada su nam rekli da se novac isplaćuje samo za one koji su umrli do 31. decembra prošle godine”, rekla je ova Novosađanka.

  kovid sahrana

  koronavirus, bolnica, lekar, pixabay

  “Nigde nije pisalo da ovo ne važi za ljude umrle 2022.”

  Prema njenim rečima, ova informacija nigde nije bila naznačena, odnosno, nigde nije pisalo da ovo ne važi za ljude koji su umrli u ovoj godini, a osoba koja se javila na telefon, rekla je da nisu jedini koji isto prolaze.

  “Verujete mi, nije mi do novca jer smo sve već platili, samo mi je sada stalo da se kaže i drugima da znaju da Grad više ne pokriva troškove sahrana kako ne bi prošli kao mi”, ispričala je ona.

  Ovaj portal imao je uvid u Službeni list, gde se videlo da je odluka o ukidanju pokrivanja troškova doneta na poslednjoj sednici Gradskog veća prošle godine, i to baš 31. decembra.

  kovid sahrana

  RIP, grob, pixabay

  Ovo je urađeno tako što je tada još važeća odluka promenjena tako da je ubačena rečenica sa datumom, odnosno da se novac isplaćuje za preminule od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

  Grad potvrdio: Ne pokrivamo troškove kovid sahrana

  U Gradskoj kući su za 021.rs potvrdili da se novac iz budžeta ne isplaćuje za pokrivanje troškova sahrana Novosađana preminulih od kovida 19 u 2022. godini i da su do sada odbili 143 zahteva, piše 021.

  U lokalnoj vlasti navode da je razlog za ukidanje pokrivanja troškova to što je Novi Sad “investirao u kovid bolnicu”, kao i da prioriteti u socijalnoj zaštiti Grada nisu “starije osobe sa hroničnim bolestima” i još dodaju da su ukinute i epidemiološke mere.

  kovid sahrana

  grad novi sad, kovid sahrana, koronavirus, pixabay

  Novi Sad je u budžetu za 2022. godinu predvideo isplatu 25 miliona dinara za troškove sahrane preminulih, dok je za iste potrebe u 2021. godini utrošeno 78 miliona, a u 2020. godini 28,2 miliona dinara.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE