Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kosovo i Srbija: Brašnjavi odnosi

  Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće proizvođače brašna tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa, preneo je dnevnik Epoka e re, a prenosi Beta.

  Po navodima lista, odluka je doneta posle žalbi kompanije „M & Silosi“ i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje.

  Time se po oceni Ministarstva trgovine i industrije dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu.

  U odluci se navodi i da će to ministarstvo neprekidno pratiti efekte uvedenih mera kao i da će reagovati u zavisnosti od kretanja na tržištu.

  Odgovor stiže od srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje je uložilo protest Privremenim institucijama samouprave u Prištini zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma, kao i predstavnicima UNMIKA i zatražilo ukidanje takozvane zaštitne mere.

  „Ovo je klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja izvoz brašna iz Srbije“, kazao je ministar Rasim Ljajić agenciji Beta.

  Zaštitnu meru kosovske vlasti su, kako je objasnio, uvele jer se „navodno“ brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene, odnosno cene proizvodnje, što je, tvrdi Ljajić, potpuno netačno jer je cena brašna koja se izvozi na tržište Makedonije, BiH i Crne Gore gotovo identična i do sada nije bilo prigovora od strane ovih partnera.

  „Prema tome, nema različitih cena za region. Jedinu razliku u ceni kilograma brašna mogu da naprave troškovi prevoza, pa je u tom smislu logično da će brašno biti nešto jeftinije u Prištini, nego recimo u Tirani“, objasnio je ministar.

  On je dodao da se ovde radi o protekcionističkoj meri koja je doneta pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija.

  Taksa od 40 evra po toni je, kako tvrdi ministar, taman tolika da izvoz brašna iz Srbije učini neisplativim.

  Ukoliko se ova mera ne povuče, zatražićemo hitan sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, a istovremeno ćemo se obratiti i nadležnim telima Evropske komisije“, zaključio je Ljajić.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE