Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcije na Volstritu, spinoff

  Šta je korporativni spinoff kojim je Volstrit opsednut?

  Korporativna spinoff aktivnost porasla je za 33 odsto u 2022. na drugi najviši nivo u istoriji, prema novoj analizi Goldmana Saksa. Spinoff se dešava kada kompanija odvoji deo svog poslovanja u posebnu kompaniju. Matična kompanija može da distribuira akcije nove kompanije svojim akcionarima, omogućavajući im da poseduju akcije u obe.

  Nova kompanija stvorena kroz spinoff funkcioniše kao poseban entitet sa sopstvenim menadžerskim timom i odborom direktora. Obično ima drugačiji fokus ili strategiju od matične kompanije.

  U godini sa značajnim nedostatkom aktivnosti spajanja i inicijalne javne ponude, američke kompanije su najavile 44 nova spinoffa i završile 20 od njih, ukupne vrednosti 61 milijardu dolara.

  Očekujte da će se bonanca nastaviti ove godine, kažu analitičari iz Goldmana. Ekonomska klima koja je podržavala spinoff aktivnosti prošle godine ostaje na mestu: rastuće kamatne stope, vrhunske profitne marže i ekonomski rast ispod trenda, piše CNN.

  Akcije, spinoff (Pixabay)

  Zbog čega su spinoff-ovi korisni?

  Spinoff-ovi mogu da budu korisni svuda, jer omogućavaju „roditelju“ da se fokusira na svoje osnovne operacije, dok nova kompanija može da radi sa većom fleksibilnošću i fokusiranjem na svoja specifična poslovna područja.

  Ovi takozvani SpinCos obično nadmašuju svoje roditelje. Mogu da podstaknu rast i ponude podsticaj akcionarima tokom loših godina za berzu. To bi moglo objasniti zašto su čak i neke dobro etablirane kompanije prošle godine pokrenule spinoff.

  General Electric (GE) je završio svoj spinoff GE HealthCare (26 milijardi dolara), sledi Intelov (INTC) Mobileye (22 milijarde dolara). Očekuje se da će Johnson & Johnson, Kellogg i 3M ove godine stvoriti nove SpinCo.

  Kompanija

  Kompanija (Pexels)

  Problemi u raju

  Spinoff-ovi nude investitorima potencijal za veću fleksibilnost, pojednostavljene poslovne modele i fokusirane upravljačke timove. Vol Stritu to voli.

  Od 377 spinoff transakcija završenih od 1999. godine, akcije SpinCos-a su nadmašile akcije svojih roditelja za prosečnu vrednost od četiri procentna poena nakon prve godine, i za sedam procentnih poena tokom dve godine, prema Goldmanu Saksu.

  Ali u ciklusu 2022. godine, dok je 11 od 20 spinoff-a nadmašilo S&P 500 od završetka transakcije, samo šest je nadmašilo svoje matične entitete.

  Ko je kriv?

  Krive su niže profitne marže, kaže Goldman. Manje novoformirane kompanije su još uvek u procesu uspostavljanja na tržištu i često imaju niže profitne marže od svojih matičnih kompanija. Obično je to prihvatljiv kompromis za investitore ako kompanija ima snažan dugoročni potencijal rasta.

  Ali ne u ovom okruženju. Pozajmljivanje ovih dana košta mnogo, a investitori traže visoke profite i vredne akcije, zaključio je Goldman.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE