Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Miroslav Mišković

  Korporativna 2021. u Srbiji: Odlazak Miškovića i dolazak 5 novih CEO

  Godinu za nama obeležilo je nekoliko veoma značajnih promena na čelu korporacija u Srbiji. Neki od najvećih sistema dobili su nove izvršne direktore. BIZLife portal izdvojio je 5 najznačajnijih.

  Milka Vojvodić na čelu Delte

  Kompanija Delta holding od juna je dobila novog izvršnog direktora, posle promene organizacije menadžmenta i odluke vlasnika Miroslava Miškovića da se povuče iz operativnog poslovanja kompanije.

  Nova izvršna direktorka tada je postala Milka Vojvodić, koja je do tog trenutka bila na poziciji višeg potpredsednika Delta holdinga za ekonomiju i finansije. Ona važi za dugogodišnjeg saradnika od poverenja Miroslava Miškovića.

  Vojvodić je tada i objavila da će povodom tri decenije Delte napraviti izmene u strukturi poslovanja, što nije preterano iznenadilo. Još je manje iznenađenje bilo to što na čelo kompanije dolazi jedna dama, jer Delta spada u retke velike sisteme gde se na čelnim pozicijama nalaze podjednako i muškarci i žene.

  Milka Vojvodić završila je Ekonomski fakultet u Beogradu. Stručne prakse je pohađala u Barclays Bank London i Royal Bank of Scotland. Po završetku studija odmah se zapošljava u tadašnju Službu društvenog knjigovodstva u kojoj je radila do prelaska u Delta Holding 1991.

  Od 2007. do 2014. godine bila je član Upravnog odbora Delta Generali. Od 2005. do 2011. godine bila je na poziciji Generalnog direktora Delta M Grupe. Tu je pored upravljačke uloge, imala i ključnu ulogu u oblastima finansiranja i upravljanja sredstvima kompanije.

  Od 1994. do 2005. godine obavljala je funkciju finansijskog direktora. Zatim od 1995. pomoćnika generalnog direktora za finansije Delta M, te od 1999. pomoćnika generalnog direktora za ekonomske odnose kompanije Delta M.

  Osnivač i vlasnik kompanije Delta holding Miroslav Mišković povukao se od 1. juna iz operativnog upravljanja kompanijom. Kako je tada saopšteno iz Delta holdinga, od 1. juna na snagu je stupila organizacija menadžmenta kompanije. Umesto predsednika kompanije i Borda direktora, kompanijom rukovoditi Upravni odbor i Izvršni odbor na čijem će čelu biti Milka Vojvodić.

  Mihailo Janković novi generalni direktor MK Group-e

  Mihailo Janković je novi generalni direktor MK Group, jedne od najvećih kompanija u regionu koja uspešno posluje više od 35 godina. Novu funkciju Janković preuzima od 1. januara ove godine.

  Svoje bogato lidersko i menadžersko iskustvo sticao je radom za vodeće multinacionalne kompanije. Radio je i za kompanije u vlasništvu privatnih investicionih fondova i privatne regionalne kompanije. Neke od njih su British American Tobacco, The Coca-Cola Company, Knjaz Miloš a.d. i Nectar Group.

  Poseduje veliko iskustvo u oblasti poslovne i strateške transformacije kompanija, koje omogućava njihov održiv rast i razvoj poslovanja. Tokom svoje karijere, bio je i član upravnih odbora profesionalnih poslovnih udruženja i neprofitnih organizacija u Srbiji. U 2019. godini proglašen je za  „Menadžera godine“ od strane Srpske asocijacije menadžera.

  „Diversifikovanost poslovanja MK Group je najveća snaga ove grupacije i predstavlja profesionalni izazov na koji sam spreman da odgovorim. Lično sam veoma ponosan što dolazim u kompaniju koja je i u kriznoj 2020. godini pokazala da je izuzetno važan faktor u održavanju ekonomske stabilnosti celog tržišta. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama učvrstiti temelje za dalji rast i širenje grupacije u zemlji i regionu.“ izjavio je tada Janković.

  On je u jednom od kasnijih intervjua za BIZLife govorio o tome da je u cilju unapređenja investicione klime i poslovnog okruženja u Srbiji, važan transparentniji i dosledniji regulatorni okvir. Da u fokusu mora biti razvoj ljudskih resursa koji treba da budu nosilac visokotehnoloških investicija i brzorastuće i moderne ekonomije u kojoj će dominirati privatni sektor

  MK Grupa ima 7.000 zaposlenih u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori i lider je u agraru, bankarstvu i turizmu.

  Neda Đokić – korak više

  Jedan od velikih koraka u karijeri ove godine je napravila Neda Đokić kada je imenovana za novu direktorku kompanije HEINEKEN Srbija od oktobra ove godine.

  Dolaskom na novu poziciju, Đokić će predvoditi HEINEKEN tim u Srbiji i doprineti daljem održivom razvoju i rastu kompanije. Svojim bogatim poslovnim iskustvom i znanjem, Neda će učvrstiti poziciju lidera kompanije HEINEKEN u Srbiji. Sve uz fokus na razvoj ljudi, snažnu strategiju rasta kroz brendove koje potrošači vole i  jačanje partnerskih odnosa sa kupcima.

  Neda je prvi direktor koji dolazi iz Srbije u HEINEKEN svetu, što predstavlja izuzetan uspeh ali i veliku odgovornost.

  „Radujem se saradnji sa uspešnim i talentovanim timom koleginica i kolega koji su ne samo fantastični profesionalci, već i divni ljudi. Verujem da ćemo zajedno ostvariti nove uspehe za ovu sjajnu kompaniju. Moj san je da budemo organizacija koja se neprekidno razvija i cveta, ispunjeni pozitivnom energijom. Da uvek budemo prepoznati kao sjajno mesto za rad, prvi izbor za mlade talente, ali i najpouzdaniji partner za sve naše potrošače i stejkholdere“, istakla je Đokić ovim povodom.

  Svoju karijeru je započela u Velikoj Britaniji, u kompaniji Unilever. Nakon toga se pridružila L’Oreal -u, gde je izgradila karijeru u marketingu na pozicijama kao što su Group Brand Manager i marketing menadžer različitih kozmetičkih brendova.

  Đokić 2009. godine počinje sa radom u kompaniji Estee Lauder kao marketing menadžer za brend Bobbi Brown. Tri godine kasnije prelazi u  kompaniju Coca-Cola Hellenic Srbija kao menadžer za negazirana pića, gde je 2014. imenovana za direktorku marketinga.  Nakon marketinga, 2018. godine, Neda je uspešno radila na poziciji direktorke prodaje u kompaniji Coca-Cola Hellenic Srbija. Tokom 2019. prelazi u kompaniju HEINEKEN Srbija i, kao direktorka marketinga, nastavlja uspešan razvoj kompanijskog portfolija.

  Vladimir Bošković – isti tim, viša pozicija

  Vladimir Bošković, dotadašnji član Izvršnog odbora zadužen za korporativno bankarstvo i globalna tržišta, 1. avgusta ove godine imenovan je za novog predsednika Izvršnog odbora Sberbank Srbija.

  Na toj funkciji, Bošković je nasledio Marijanu Vasilescu. Ona preuzima novi poslovni izazov u okviru Sberbank Europe Group i to na poziciji predsednice Izvršnog odbora Sberbank Češka.

  Bošković se pridružio timu Sberbank Srbija kao direktor sektora za mala i srednja preduzeća. Tokom 2018. godine je imenovan za člana Izvršnog odbora zaduženog za korporativno bankarstvo i globalna tržišta. U svom dosadašnjem radu pokazao je veliku posvećenost ostvarivanju odličnih rezultata Banke. Pružao je veliki doprinos unapređenju kvaliteta kreditnog portfolija. Pre svega u sektoru korporativnih klijenata i izgradnji jednog od najvećih portfolija cross-border kredita na tržištu Srbije. Bošković poseduje petnaestogodišnje iskustvo, a pre Sberbank Srbija radio je u Raiffeisen banci, kao i u Credit Agricole banci Srbija.

  „Velika mi je čast što ću preuzeti izuzetno odgovornu poziciju predsednika Izvršnog odbora Sberbank Srbija. Želja mi je da naša banka i u narednom periodu nastavi sa razvojem svojih usluga i njihovom daljom digitalizacijom. Tako obezbeđujemo moderne i visokokvalitetne bankarske usluge svim klijentima“, naglasio je tada Vladimir Bošković, povodom imenovanja za novog predsednika Izvršnog odbora Sberbank Srbija.

  Sonja Sarközi, predsednica Izvršnog odbora Sberbank Europe Group, je prilikom imenovanja istakla da je Vladimir posvećen menadžer. „On je sa stalnim fokusom na građenju timskog duha i razvoju zaposlenih. Uverena sam da će Vladimir sa svojim timom nastaviti da realizuje odlične inicijative“, rekla je Sarközi.

  Zorana Burlić iz Delte u Beograd na vodi

  Zorana Burlić još jedna je od onih zvučnih imena u svetu biznisa koja je promenila jato, te je tako ove godine iz Delta Holdinga prešla u Beograd na vodi.

  Burlić je u Delti obavljala funkciju generalne direktorke Delta Real Estate, a na tu poziciju došla je 2015. godine. Pre toga, devet godina radila je u Londonu kao jedan od direktora u Real Estate Corporate diviziji Santander banke. Tu je sarađivala sa inostranim i lokalnim investitorima na plasmanima u sve vrste real estate asset klasa.

  U periodu od 2000. do 2005. godine bila je regionalni direktor za SME segment u Raiffeisen banci. Nakon toga je prešla u Eurobank. Tu je kao direktor divizije za stambene kredite, postavila platformu za tada nov poslovni segment.

  Na pitanje kako ona definiše uspeh Burlić je za BIZLife rekla da je to „stvarno zadovoljstvo u radu i, generalno, u životu“.

  „Mislim da, kada se čovek, bilo žena ili muškarac, nađe u poslu u kome uživa, poslu na koji odlazi sa poletnom nervozom, iščekivanjem i radošću zbog onoga što stvara ‒ onda je to uspeh“, precizirala je Burlić.

   

  Prema njenim rečima uspešnu ženu čine istrajnost, hrabrost, sposobnost da predvidi probleme i da ih uspešno prevaziđe. Sposobnost da se samomotiviše i da ne izgubi elan, jer ona mora da vodi i inspiriše tim oko sebe.

  „Put do uspeha traži da se iskreno dajete poslu koji radite, da imate nepresušan izvor energije, da budete hrabri. Tu su dileme i izazovi koji vas neminovno menjaju i iz kojih svakodnevno učite. Danas nije dovoljno da samo vredno radite. Morate biti inovativni, morate biti spremni na promene, na nove, ponekad revolucionarne ideje, kao i na to da ih sprovedete do kraja“, objasnila je ona.

  Burlić je diplomirala na Ekonomskom fakultetu 2000. godine, na smeru Bankarstvo, finansije i osiguranje.

  Izvor: BIZLife/Mladen Stanković

  Foto: Beta/Emil Vaš/Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE