Korona "stegla" gastarbajtere: Od DIJASPORE bar pola milijarde MANJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korona “stegla” gastarbajtere: Od DIJASPORE bar pola milijarde MANJE

  Stručnjaci Svetske banke u oktobarskom izveštaju predviđaju da će kod zemalja sa niskim i srednjim prihodima suma novca koju radnici migranti šalju u zemlje porekla biti manja do kraja 2021. za oko 14 odsto.

  Izveštaj SB ukazuje na tendenciju naglog pada priliva deviznih doznaka u Srbiju za 20 odsto u 2020. godini, potvrđuje za Politiku Vladimir Grečić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu u penziji, koji se godinama bavi problematikom priliva doznaka od naše dijaspore.

  “Pandemija kovida 19 je, bez sumnje, imala negativan uticaj na sve tokove transakcija, pa i na devizne doznake migranata i iseljenika naše zemlje”, kaže on.

  S obzirom na to da je srpska dijaspora poslala u matičnu državu više od 4,2 milijarde dolara u 2019. godini, za prošlu godinu mogla se očekivati “pošiljka” vredna više od 3,3 milijarde dolara.

  Stručnjaci Svetske banke predviđaju da će količina novca koju radnici migranti šalju u zemlje porekla biti manja do kraja 2021. za oko 14 odsto. Naravno, taj pad će građane nekih zemalja primalaca deviznih doznaka pogađati više, a neke manje. Među najvažnijim faktorima koji dovode do pada doznaka su slab ekonomski rast i nivo zaposlenosti u zemljama domaćinima migranata, visoke cene nafte, slabljenje vrednosti valuta zemalja koje šalju doznake u odnosu na američki dolar”, kaže Grečić.

  Smanjenjem će u 2020. i 2021. godini biti pogođeni svi regioni, a najoštriji pad očekuje se u Evropi i centralnoj Aziji (za 16 i osam odsto), zatim u istočnoj Aziji i na Tihom okeanu (11 i četiri odsto), na Bliskom istoku i u Severnoj Africi po osam odsto, u subsaharskoj Africi (devet i šest odsto), Južnoj Aziji (četiri i 11 odsto) i u Latinskoj Americi i na Karibima (0,2 i osam odsto).

  Prema poslednjim podacima NBS, ukupan priliv po osnovu doznaka (ličnih transfera) u periodu januar–oktobar 2020. iznosio je 2,508 milijardi evra, što je za 424,6 miliona evra (14,5 odsto) manje u odnosu na isti period prethodne godine. Preračunato prema aktuelnom kursu dolar–evro, onih 3,3 milijardi dolara o kojima govori Svetska banka je oko 2,7 milijardi evra tako da su podaci manje-više slični.

  Inače, NBS koristi metodologiju platnog bilansa MMF, prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi, a obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

  Manji priliv doznaka je posledica pandemije virusa korona i njenog nepovoljnog uticaja na ekonomska kretanja u zemljama u kojima dominantno radi naša dijaspora. Prilivi doznaka niži su ne samo u Srbiji, već i na globalnom nivou”, kažu u NBS.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE