Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korona skratila životni vek u EU

  Pandemija kovida-19 prekinula je dugogodišnji rast očekivanog životnog veka koji je u većini država članica Evropske unije prema podacima za 2020. kraći u odnosu na prethodnu godinu, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

  Najveće smanjenje očekivanog životnog veka u trenutku rođenja, u poređenju sa 2019, beleži se u Španiji, 1,6 godina manje, Bugarskoj 1,5 godinu manje i Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji 1,4 godine manje.

  U Sloveniji je prosečan očekivani životni vek skraćen za jednu godinu, a u Hrvatskoj za 0,8 godina.

  Od 30 zemalja obuhvaćenih statistikom (sve članice EU osim Irske, plus Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajnm) jedino se u Norveškoj, Danskoj i Finskoj očekuje duži životni vek za 0,3 odnosno 0,1 godinu.

  Prema podacima za 2020, u većini država članica EU muškarci su nešto više pogođeni u pogledu skraćivanja očekivanog životnog veka nego žene. Najveće smanjenje očekivanog životnog veka za muškarce beleži se u Bugarskoj (-1,7 godina), Letoniji i Poljskoj (-1,5 godina) i Španiji i Rumuniji (-1,4 godine).

  U EU je poslednjih decenija očekivani životni vek u trenutku rođenja stalno rastao. Prema zvaničnim statistikama do 60-tih godina prošlog veka rastao je u proseku za više od dve godine po deceniji.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE