Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korona ruši i Silicijumsku dolinu: Odlazi i kompanija koja ju je osnovala

  Potomak jedne od kompanija koje su osnovale Silicijumsku dolinu Hjulet-Pakard Enterprajz seli se iz Kalifornije u Teksas.

  Vilijam Hjulet i Dejv Pakard pokrenuli su posao iz garaže u Palo Altu (Kalifornija) 1938. godine, a godinu dana kasnije osnovali su kompaniju HP. U 2015. godini kompanija se podelila na HPE i proizvođača hardvera HP Inc., koji se ne seli u Teksas.

  Najveći hab za zapošljavanje ove kompanije nalazi se u Hjustonu, a kompanija gradi i novi kampus u gradu. U kompaniji tvrde da neće biti nikakvih otpuštanja zbog promene lokacije, a HPE će zadržati kampus u San Hozeu.

  Prelazak HPE-a u Teksas nije nikakav revolucionaran potez u tehnološkom svetu. HPE je definitivno najveća, ali samo poslednja u nizu, tehnoloških kompanija koje su otputovala na jug.

  Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask još u maju je zapretio da će preseliti sedište kompanije iz Fremonta u Kaliforniji u Teksas ili Nevadu, zbog oštrih mera kalifornijskih vlasti u borbi protiv koronavirusa. Iako to nije učinio, kompanija Tesla je u julu najavila da će izgraditi novu fabriku automobila u predgrađu Ostina.

  Takođe, pandemija je navela kompanije iz svih industrija da preispituju potrebu za kancelarijskim prostorom i mnoge od njih se postepeno preusmeravaju na kulturu rada od kuće.

  Sedište kompanije Del nalazi se u Raund Roku u državi Teksas u blizini Ostina, a mnoge druge tehnološke kompanije razmišljaju o preseljenju u Teksas iz poreskih razloga. Zapravo je deo Ostina dobio nadimak „Silikon Hils“ zbog velikog broja kompanija koje su se tu sjatile.

  HP-ov uspeh u Palo Altu pokrenuo je tehnološku scenu regiona Severne Kalifornije, na kraju joj prilepivši nadimak „Silicijumska dolina“. U prvoj godini HP-a, Hjulet i Pakard su izumeli svoj prvi proizvod: HP Model 200A, osciloskop koji se koristi za testiranje zvučne opreme.

  Kompanija je napravila svoj prvi računar 1966. godine, a čuveni HP-35 1972. godine – prvi ručni naučni kalkulator na svetu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE