Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Kontroverzna“ ultrabrza trgovina DEONICAMA obrće milijarde

  Brokeri koji se bave ultrabrzim elektronskim trgovanjem (high-frequency trading) godišnje zarade na globalnom tržištu deonica oko pet milijardi dolara, procena je studije koju je objavio britanski finansijski regulator FCA, a preneo Wall Street Journal.

  Zbog sofisticirane tehnologije koju koriste, ti trgovci mogu reagovati na nove, tržišno važne informacije (razne korporativne vesti, ekonomski podaci ili fluktuacije cena deonica na raznim tržištima) pre svih ostalih berzanskih igrača, a ulagačima za to naplaćuju malu, ali značajnu naknadu.

  Ta praksa brzog trgovanja i zarade smatra se kontroverznom (na engleskom se naziva „latency arbitrage“) jer ponekad dovodi do „neobjašnjivih“ potresa, o njoj se već nekoliko godina vodi debata, a političari u SAD i Evropi pokušavaju ograničiti njeno bujanje.

  Kako piše WSJ, američki senatori Berni Sanders i Elizabet Voren, primera radi, predlažu uvođenje poreza na finansijske transakcije.

  Studija koju je objavio FCA mogla bi dodatno podstaći napore berzi da restrukturiraju svoja tržišta i tehnološkim rešenjima ograniče mogućnost zarade na ultrabrzom elektronskom trgovanju.

  Precizni podaci o profitima koji se tu ostvaruju zapravo ne postoje jer većina firmi koja se bavi high-frequency trgovanjem (HFT) nije baš transparentna. Snažno investiraju u razvoj tehnologije, poput mreža mikrotalasnih antena kojima se povezuju s udaljenim berzama, kako bi procesuirali informacije i obavili trgovinu deonicama u milisekundama, običnom čoveku nezamislivo kratkom deliću vremena.

  Posrednik između kupca i prodavca zapravo je algoritam, a o trgovcima koji na taj način zarađuju napisane su i knjige.

  Britanski regulator je naknadu koju naplaćuju ultrabrzi trgovci opisao kao porez koji čini 0,0042 posto dnevnog berzanskog volumena, a do tog procenta su došli proučavajući dvomesečnu aktivnost na londonskoj berzi (LSE) u 2015. godini.

  Te naknade ne treba da brinu male investitore kad odlučuju o tome kako će uložiti životnu ili penzionu ušteđevinu, ali utiču na povećanje troškova velikim investitorima na deoničkom tržištu, kažu stručnjaci FCA, te bitno povećavaju profite malog broja HFT firmi.

  Na londonskoj berzi je petina trgovinske aktivnosti koncentrisana na brzopotezne trke između firmi koje nastoje da naplate naknadu za „high-frequency“ trgovanje. U takvim „trkama“, dve ili više firmi pokušavaju da trguju istom deonicom u isto vreme, ali samo ona najbrža može obaviti trgovinu i izvući profit iz te transakcije.

  „High-frequency“ trgovanje je postalo popularno kad su svetske burze počele nuditi podsticaje kompanijama za jačanje likvidnosti.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE