Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konkurs za 50 javnih tužilaca u Srbiji

  Državno veće tužilaca (DVT) raspisalo je oglas za izbor 50 javnih tužilaca u Srbiji, među kojima i za Tužioca za organizovani kriminal i Višeg javnog tužioca u Beogradu.

  Javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funcije bi trebalo da stupe od 1. januara 2022. godine.

  Kandidati mogu svoje prijave da podnesu DVT u roku od 15 dana od dana objave oglasa u „Službenom glasniku Srbije“ 30. jula.

  Pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg Javnog tužioca u Beogradu, biraće se i glavni tužioci za još 18 viših javnih tužilaštava: u Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.

  Na ovom oglasu biraće se i glavni tužioci za Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požrevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i u Lebanu.

  Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javne tužioce na predlog Vlade bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran.

  Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca, i to sa liste kandidata koju utvrđuje Državno veće tužilaca (DVT). Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

  U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE