Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kon se „trese“ pred Novu godinu

  Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da bi nova varijanta korona virusa omikron mogla da se pojavi u našoj zemlji oko Nove godine, kada počnu da dolaze naši ljudi koji ne žive u Srbiji.

  „Novi soj koronavirusa omikron je došao u više od 60 zemalja. U našoj zemlji još uvek nema potvrđenih slučajeva, ali to ne znači da virus nije tu“, kazao je Kon gostujući na TV Prva.

  Kako je naveo, u Srbiji je broj novozaraženih znatno manji i brojevi padaju.

  „Mi očekujemo dalji pad. U nedelju je zabeleženo manje od 1.000 novozaraženih, neće biti tako malih brojeva, ali možemo očekivati oko 1.500 dnevno obolelih. Situacija je daleko od povoljne, ali ono što je bitno da je trend poboljšanje, to je dobro“, rekao je epidemiolog.

  Osvrnu se na broj novoobolelih u školama i rekao da je jako bitno što se situacija stabilizovala i da broj novozaraženih u školama miruje.

  Epidemiolog je naglasio da je bitno da se shvati da je jako malo vremena prošlo od pojave novog soja i da je još uvek rano da se govori o karakteristikama omikrona.

  „Ova varijanta se lako prenosi kroz sve populacije. Može se očekivati kod dece. Još uvek nemamo jasne podatke kakav je ovo soj, ali je jasno da je ovo blaža varijanta, što je dobro“, naglasio je Kon.

  Što se tiče vakcinacije i njene efikasnosti kod omikron soja, Kon je kazao da treća doza vakcine najbolje sprečava novu varijantu virusa.

  „Spustila se efektivnost vakcine. Prve dve doze su najbitnije, ali treća doza je potrebna i zato još jednom apelujem na sve za primanje treće doze. U ovoj situaciji, dok čekamo novi soj, vreme je da se zaštitimo.“

  Kaže da što se tiče novih mera, Krizni štab nije odstupio. „Tražimo kovid propusnice 24 sata, pokazalo se da je uvođenje kovid propusnica dobro.“

  Epidemiolog i član Kriznog štaba navodi da ovo još nije kraj. „Ljudima mora da bude jasno, ovo nije kraj“, dodao je on.

  Što se tiče proslave Nove godine, epidemiolog kaže da se „trese“. „Tresemo se od zabrinutosti zbog Nove godine, vrlo sam skeptičan. Nova godina je ogroman izazov. Svi volimo da popijemo, olabavimo pažnju i to je trenutak kada virus kreće da se širi“, naveo je Kon.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE