Kon o vakcinaciji: "Plan napravljen, ja sam spreman"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  stelt omikron soj

  Kon o vakcinaciji: “Plan napravljen, ja sam spreman”

  To što su vakcine stigle u našu zemlju je sjajna vest, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodao da su “prema planu koji je napravljen, jasno definisani najugroženiji – to su zdravstveni radnici, zatim svi koji su zaposleni u staračkim domovima, pa onda i sami korisnici staračkih domova”.

  On je rekao i da sada postoji i koordinacioni tim za imunizaciju.

  “Jasno je do detalja šta je prioritet. Sada do detalja treba da se dogovori distribucija i upotreba tih vakcina. To će zahtevati dobru usaglašenost svih. Vakcina je obavezujuća za sve koji rade sa pacijentima, naročito sa onim non kovid”, izjavio je Kon za TV Prva.

  Spreman da se vakciniše

  Kaže da je bilo dilema da li je Krizni štab trebalo prvi da se vakciniše.

  Ja sam spreman, mislim da bi to bilo dobra poruka, ali ćemo raditi prema operativnom planu. Određene su i faze po kojima će se vakcinisati u zavisnosti i od broja doza vakcina“, naglasio je Kon.

  On je rekao da je odobrena količina preko 20.000, ovo je samo prvi deo, to je konkretno što se tiče ove vakcine, a posle sledi u januaru, februaru.

  “Slušam naše eminentne stručnjake koji zbunjuju kada je reč o vakcini. Nije njihovo, a ni moje da pričam o tome. Ova država ima regulatorno telo, a to je ALIMS i niko više. Koja god vakcina dobije njihov sertfikat – bilo koju ću primiti”, rekao je Kon.

  Za kolektivni imunitet dovoljno da se vakciniše i 20 odsto stanovništva

  Kaže da čak i ako 20 odsto stanovništva primi vakcinu, dovoljno je za kolektivni imunitet.

  Kada je reč o ostalim vakcinama, kineskoj i ruskoj, kaže da bi on izabrao bilo koju koja bude ponuđena.

  “Ima dosta stručnjaka koji pričaju šta im padne na pamet. Kad bih ja tako pričao šta mi padne na pamet, svi bi me slušali i bio bih jako zanimljiv. Ali ovo je pitanje bezbednosti”, naglasio je Kon.

  Medicinski deo Kriznog štaba nije podržao popuštanje mera

  Kon je ponovio da medicinski deo Kriznog štaba nikako nije podržao popuštanje mera.

  “Postoje drugi argumenti, recimo iz Privredne komore, koji su prevagnuli. Ja kad čujem njihove argumente, naježim se. Isto kao što se svi naježe kad čuju argumente medicinskog dela i o popunjenosti bolnica”, rekao je Kon.
  Kada je reč o Novoj godini, kaže da je nerealno da neko misli da u ovoj situaciji može da se slavi kao prethodnih godina.

  “Ti što rezervišu, zatvaraju oči pred realnošću. Nije realno – ne mogu ništa više da kažem. Važno je da se ukrste mišljenja na Kriznom štabu. Ne znam ko će da brani mišljenje da može da se slavi Nova godina normalno”, izjavio je Kon, prenosi B92.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE