Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije u evrozoni: Hrvatska 1. januara definitivno uvodi evro

  Hrvatska je dobila definitivnu potvrdu o ulasku u evrozonu, a ministar finansija Zdravko Marić nazvao je to istorijskim danom.

  Savet za ekonomske i finansijske poslove EU (Ecofin) usvojilo je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla da uvede evro 1. januara 2023.

  Među njima je i odluka o stopi konverzije kune u evro po središnjem paritetu 1 evro = 7.53450 kuna. Definitivni kurs je jednak onome po kojem je kuna pre dve godine uključena u Evropski kursni mehanizam (ERM II).

  Uz uredbu kojom je utvrđen definitivni kurs konverzije kune u evro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj, te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica evrozone dodati Hrvatska kao 20. članica.

  Ovim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Savetu i Hrvatska od 1. januara 2023. postaje 20. članica evrozone.

  „Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i istorijski“, rekao je Marić po dolasku na sastanak Veća za ekonomske i finansijske poslove.

  Od septembra cene u evrima i kunama

  Četiri meseca prije dolaska evra, početkom septembra, u Hrvatskoj će početi obavezno dvojno iskazivanje cena u kunama i evrima i trajaće celu narednu godinu.

  Povlačenje kuna i puštanje u opticaj novčanica i kovanica evra vrlo je složena operacija jer bi u vrlo kratkom vremenu trebalo povući više od 500 miliona komada novčanica kuna i više od 1,1 milijardu komada kovanica kuna i lipa. Istovremeno se moraju pustiti u opticaj uporedive količine novčanica i kovanica evra.

  U prve dve sedmice od ulaska u evrozonu na snazi će biti dvojni opticaj, moći će se koristiti kune i evri.

  Izvor: Index

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE