Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije čekaju srpske žitarice, ali traže i alternative

  Crnogorski ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović izjavio je da je Crna Gora poslala Srbiji podatke o potrebnim količinama brašna, ulja i žitarica na mesečnom i šestomesečnom nivou.

  Kako kaže, Crna Gora očekuje odluku Vlade Srbije, ali i paralelno traži alternative na drugim tržištima.

  Prema njegovim rečima, potrebe Crne Gore za pšenicom su oko 50.000 tona za šest meseci, uključujući i potrebe za mlevenje u brašno, a brašna kao alternative pšenici 35.000 tona za isti period.

  „Kukuruza za stanovništvo oko 3.000 tona, za stočnu hranu oko 20.000 tona, a jestivog ulja oko 3.000 kilolitara. Sve ovo na šestomesečnom nivou“, rekao je Stijović.

  Ministar je za podgoričke Vijesti naveo da je razgovarao sa srpskim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

  „Očekujemo odluku Vlade Srbije. Nadamo se da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza već tokom sledeće nedelje“, kazao je Stijović.

  Srbija može da izgubi crnogorsko tržište

  Ministar ekonomskog razvoja u odlazećoj crnogorskoj vladi Jakov Milatović izjavio je da je u razgovoru sa ministarkom trgovine Srbije Tatjanom Matić rekao da zabrane izvoza osnovnih životnih namirnica ne idu u prilog dobroj regionalnoj saradnji.

  On je, kako prenosi portal podgoričkog Dana, rekao da je sa Matićevom razgovarano o zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica iz Srbije.

  „Pomenuo sam da privremene zabrane (Srbije) ne idu u prilog priči o dobroj regionalnoj saradnji u trgovini i unapređenju tih odnosa. Oko toga smo se složili. Zabrane ne idu u prilog ni proizvođačima u Srbiji jer im je Crna Gora važno tržište. Zbog ovog bi mogli da izgube naše tržište, jer se neki deo naših trgovaca okrenuo ka BiH i Hrvatskoj“, rekao je Milatović.

  On je rekao da je Vlada Crne Gore razgovarala i sa predstavnicima Rumunije. „Ministarka nas je saslušala optimista sam da će Srbija ukloniti zabranu i da će se izvoz nastaviti“, rekao je Milatović.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE