Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompanije posvećene rodnoj ravnopravnosti

  Početak zajedničkog rada u okviru Alijanse za rodnu ravnopravnost svečano je obeležen 5. marta potpisivanjem zajedničkog dokumenta o posvećenosti kompanija za rodnu ravnopravnost na 26. Kopaonik Biznis Forumu. Inicijativa o pokretanju Alijanse nastala je u saradnji kompanije IKEA sa Asocijacijom za afirmaciju potencijala žena (AFA) i uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Republici Srbiji.

  Alijansa predstavlja mrežu kompanija koje se zalažu za povećanje broja žena na rukovodećim i drugim mestima i za jednake zarade za isti rad žena i muškaraca. Cilj osnivanja Alijanse je širenje inkluzivne kulture u kojoj su žene i muškarci ravnopravno cenjeni zbog svog jedinstvenog doprinosa na poslu, u društvu i u porodici. Inicijativi su se već pridružile i kompanije Mastercard, Telenor, Delta Holding, Asseco i UniCredit banka a poziv je otvoren i za sve ostale kompanije iz  korporativnog sektora koji svojim aktivnim delovanjem mogu pomoći da se postigne jednaka zastupljenost muškaraca i žena na svim nivoima i pozicijama, izjednačavanje zarada za iste poslove i stvaranje jednakih mogućnosti za napredovanje.

  Alijansa podseća da gotovo 50% stanovništva sveta čine žene, ali su one i dalje daleko od ostvarenja pune ravnopravnosti u poređenju s muškarcima. Po najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju rodne ravnopravnosti, najveća neravnopravnost žena vidljiva je u političkoj sferi, za kojom sledi i neravnopravnost na području ekonomije.

  Dokument o posvećenosti kompanija rodnoj ravnopravnosti potpisali su predstavnici članova Alijance, a prisutnima se u vezi sa potpisivanjem ovog veoma značajnog dokumenta obratila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je ukazala na značaj i uticaj podrške korporativnog sektora i pozvala i druge kompanije da se pridruže ovoj inicijativi.

  Alijansa za rodnu ravnopravnost trenutno okuplja kompanije koje zapošljavaju blizu 5.000 zaposlenih u Srbiji, a cilj je proširiti ga na što veći broj firmi koja će razmenjivati znanja i interne prakse za postizanje rodno uravnoteženog radnog okruženja, jednakih plata za isti rad i jednake zastupljenosti žena i muškaraca.

  U Alijansi ističu da će u narednom periodu, aktivnosti biti usmerene na međusobno usklađivanje politika rodne ravnopravnosti u kompanijama, uključivanje novih članica i izradi strateških ciljeva za postizanje boljih rezultata. Uz unapređenje situacije u svojim radnim sredinama, Alijansa će takođe sarađivati i na osnaživanju lokalne zajednice na području rodne ravnopravnosti. Svoj doprinos ostvarenju tog, ali i drugih ciljeva, kompanije će prikazati u zajedničkom godišnjem izveštaju. Sve detalje o Alijansi i mogućnostima pristupanja su dostupne na http://www.afa.co.rs

  Odgovornost je na nama – samo zajedno možemo napraviti promenu, poruka je koja se šalje pred sutrašnji Dan žena.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE