Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Kleta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Kleta

  Komisija za zaštitu konkurencije Srbije danas je objavila da je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv povezanih društava Klet izdavačka kuća, društva za izdavačku delatnost Novi logos i izdavačke kuće Freska- Klet grupa.

  Kako je navedeno, Komisija će utvrđivati da li su te povezane beogradske firme zloupotrebile dominantan položaj i ograničavale konkurenciju na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje u Srbiji, i u njihovim prostorijama je obavila nenajavljene uviđaje.

  Komisija je na osnovu sprovedene analize uslova konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje kao i drugih prikupljenih podataka i dokumentacije osnovano pretpostavila da Klet grupa, kao grupacija sa značajnim tržišnim učešćem, od 2014. godine sprovodi poslovne strategije, koje odstupaju od redovnih uslova konkurencije na tržištu.

  To se pre svega odnosi, na sprečavanje ili otežavanje konkurentima da uđu na tržište, cenovnu i rabatnu politiku i pogodnosti za škole u postupcima odabira udžbenika.

  Komisija je navela da osnovano pretpostavlja da je Klet grupa od 2014. godine „naročito ali ne isključivo, neposredno ili posredno nametala nepravične kupovne ili prodajne cene ili druge nepravične uslove poslovanja, ograničavala tržište i odbijala saradnju što za posledicu ima ili može imati značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje na teritoriji Srbije, što predstavlja zloupotrebu dominantnog položaja“.

  Tokom analize tržišta udžbenika za osnovno obrazovanje Komisija je utvrdila da Klet grupa ima udeo od preko 50 odsto.

  Neki od učesnika na tom tržištu, poput Vulkana, su navodili da je Klet grupa pretila njihovim potencijalnim saradnicima iz inostranstva da će prekinuti saradnju sa njima ukoliko sklope ugovor sa Vulkanom.

  Izvor: Beta

  Foto: Prinscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE