Komercijalni sektor baci više od 40.000 tona hrane godišnje
Komercijalni sektor u Beogradu godišnje „proizvede“ više od 40.000 tona jestivih i nejestivih delova hrane, pokazala je analiza Centra za unapređenje životne sredine.
Kako je saopšteno, najveći deo otpada generiše se u restoranima i objektima brze hrane – više od 21.000 tona na godišnjem nivou.
Zatim slede prodavnice sa 4.767 tona godišnje, pa škole i vrtići sa 3.551 tona godišnje, dok su na poslednjem mestu hoteli i drugi smeštajni objekti sa 1.302 tone.
Preostali komercijalni generatori otpada od hrane (javne ustanove i preduzeća sa sopstvenim restoranima, pijace, bolnice itd) godišnje generišu više od 9.000 tona otpada od hrane.
Najviše se baca povrće
U sastavu tog otpada u proseku je najdominantnija kategorija povrće, sa udelom većim od 45 odsto, pri čemu je najveći procenat zabeležen u okviru grupe škole i vrtići (62 odsto).
Ukoliko se količina otpada od hrane iz komercijalnog sektora prikaže u odnosu na ukupan broj stanovnika Beograda, nastaje 26,5 kilograma jestivog i nejestivog otpada od hrane po glavi stanovnika na godišnjem nivou.
Beograd među gradovima u kojima se najviše baca hrane
Prema UNEP Globalnom indeksu, Beograd je u vrhu liste evropskih gradova po količini generisanog otpada od hrane.
Ukupno generisan otpad od hrane u Beogradu, na godišnjem nivou, iznosi oko 205.000 tona, što je 134,6 kilograma po stanovniku.
Centar je u novembru predstavio rezultate istraživanja o otpadu hrane iz domaćinstava u Beogradu koje je pokazalo da svaki stanovnik Beograda u proseku godišnje baci 108,1 kilogram jestivih i nejestivih delova hrane.
Istraživanja su sprovedena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, u okviru projekta „Build Back Better: Using Green and Digital Technologies to Reduce Food Waste at Consumer Level“.
Svaki stanovnik Srbije baci 80 kg HRANE GODIŠNJE – nekome to znači ŽIVOT
Izvor: Agencije
Foto: Pixabay