Koliko ZARAĐUJU sportisti na Olimpijskim igrama? Cifre su i ŠESTOCIFRENE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko ZARAĐUJU sportisti na Olimpijskim igrama? Cifre su i ŠESTOCIFRENE

  Medalje na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja, Olimpijskim igrama, sa sobom nose i određene novčane nagrade koje dodeljuju države iz kojih dolaze osvajači. Visina naknadi zavisi od, moglo bi se reći, toga koliko država ceni zlatno, srebrno ili bronzano odličje koje će sportisti doneti u zemlju koju predstavljaju.

  Vest da je Hilden Dijaz, osvajačica prve olimpijske medalje za Filipine, za svoj rezultat nagrađena sa 600.000 dolara, nekretninom i besplatnim avionskim letovima do kraja života, podstakla je novinare CNBC-a da istraže koliko zapravo zarađuju olimpijci.

  Pre iznošenja cifara u svetu, valjalo bi da se podsetimo kolika je nagrada za prve tri medalje u Srbiji, ali i zemljama regiona.

  naime, Srbija za prvo mesto dodeljuje 70.000 evra, dok za drugo i treće mesto su nagrade 60.000 i 50.000 evra. Kada je u pitanju susedna Hrvatska, nagrade su dosta manje nego u Srbiji. Ova zemlja zlatnu medalju nagrađuje sa 27.600 evra, srebrnu sa 17.300 i bronzanu sa 12.200 evra.

  Kada je u pitanju BiH, iz Olimpijskog komiteta ove države rečeno je Slobodnoj Evropi da se u slučaju osvajanja medalje na Igrama saziva posebna svečana sednica Izvršnog komiteta, koji bi doneo odluku o prigodnoj nagradi.

  Crna Gora svojim sportistima koji osvoje zlato na Olimpijskim igrama daje 35.000 evra, za srebrnu medalju predviđeno je 30.000, a za bronzanu 25.000 evra. Severna Makedonija nema regulisano nagrađivanje uspešnih sportista, već odluku donosi za svaki uspeh pojedinačno. Tako je vlada danas odlučila da Dejana Georgievskog nagradi sa 30.000 evra za osvojenu srebrnu medalju u tekvondu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

  Ono što je zanimljivo jeste da u regionu, najveću nagradu za prvo mesto daje tzv. Kosovo, koja iznosi 100.000 evra, dok su za drugo i treće mesto izdvojili po 60.000 i 40.000 evra.

  Situacija u 12 zemalja sveta je sledeća

  Kada su u pitanju zemlje u svetu koje je analizirao medij CNBC, Singapur za zlatnu medalju svojim sportistima daje čak 737.000 dolara, Kazahstan 250.000, Malezija 236.000, Italija 213.000, Filipini 200.000, a slede ih Mađarska, Brazil, Japan i tek na devetom mestu SAD, koja svojim sportistima isplaćuje 37.500 dolara po osvajanju prvog mesta. Za druge medelje primaju se značajno niži iznosi.

  Međutim, moguće je zaraditi i mnogo više u zavisnosti od toga da li sportisti imaju drugih nagrada i beneficija. Olimpijci iz bogatijih zemalja, na primer, primaju i stipendije i grantove od raznih sportskih asocijacija.

  Ipak, simptomatično kada se pojave na OI i osvoje neku medalju, odnosno kada počnu da se pojavljuju na naslovnicama, mogućnosti za zaradu su još veće, posebno od sponzorstava i reklamiranja sportske opreme.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE