Koliko vrsta šećera postoji i koliko treba da ga unosimo?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko vrsta šećera postoji i koliko treba da ga unosimo?

  Šećeri se nalaze prirodno u voću, povrću, mleku, medu… Ali ih ima i u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u supermarketu.  Pored slatkoće obezbeđuju ukus, teksturu i boju i produžuju rok trajanja hrani i piću. Budući da je šećer prisutan u svakodnevnoj ishrani, dobro je poznavati vrste, strukturu ali i preporučeni dnevni unos, kako bismo na najbolji mogući način postigli balans u ishrani.

  Kristalni

  Beli šećer koji najčešće srećemo na rafovima i u kuhinjama i na koji uglavnom mislimo kada kažemo „šećer“.

  U prahu

  Beli šećer, ali samleven u fini prah. U njega se dodaje kukuruzni štirak da se ne bi grumuljičio. Lako se rastvara i idealan je za glazuru i dekoraciju.

  U granulama

  Takođe beli šećer, samo sa većim zrnima, pa tako i bolje čuva oblik na visokim temperaturama. Koristi se za dekoraciju.

  Iz trske

  Kada se rafinira isključivo iz šećerne trske i ne obrađuje dalje, dobija se beli šećer krupnijeg zrna, malo tamniji – i skuplji.

  Demerara

  Varijanta šećera iz trske koji je minimalno rafinisan, što znači da sadrži melasu, što je jedino što ga razlikuje od belog. Zbog sadržaja melase odlikuju ga krupna zrna i boja ćilibara.

  Turbinado

  Još jedna varijanta koja je minimalno rafinisana i sadrži melasu. Često se meša sa braon šećerom, ali Trubinado ima delikatnu aromu karamele.

  Muscovado

  Poznat i kao šećer sa Barbadosa, i ovo je prosto varijanta belog šećera iz trske iz kojega nije uklonjena melasa. Lepljiviji je i vlažniji, sa bogatijim ukusom.

  Žuti

  Rafinisani beli šećer od repe ili trske, sa malo melase. Liči na Muscovado ali je manje lepljiv.

  Braon

  Isto što i žuti šećer, samo sa više melase i malo intenzivnijim ukusom.

  Svi rafinisani šećeri na tržištu se dobijaju iz šećerne repe ili šećerne trske i osnova im je sukroza, šećer sastavljen od 50% fruktoze i 50% glukoze. Svi sukrozni šećeri, rafinisani ili u namirnicama, sadrže jednako kalorija i telo ih obrađuje na isti način. Jedna kašičica od 4g daje 16 cal, preporučen unos za muškarce je 150cal, za žene 100cal.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE