Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dačić, Kebara, Palma…: Koliko su nas koštali narodni poslanici u 2021.

  Ko su „najskuplji“ narodni poslanici u 2021. godini, ko je najviše trošio na službena putovanja u Srbiji i u inostranstvu, a ko na gorivo za dolazak u Skupštinu?

  Narodnim poslanicima je tokom prošle godine po različitim osnovama uplaćeno ukupno, ne računajući poreze, 367,9 miliona dinara, pokazuju podaci koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Toliko je ukupno isplaćeno za plate i dodatke članovima parlamenta, ali i razne troškove koje su imali obavljajući poslanički poziv.

  Podaci koji su dostavljeni za prethodnu godinu obuhvataju ukupno 262 poslanika, a većina novca otišla je na plate – 202,5 miliona dinara.

  Narodna skupština

  Gledajući sve troškove, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je „najskuplji“, za njegov rad računajući i platu je dato 4,3 miliona dinara. I tu ga u korak prati Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koja je građane „koštala“ 2,7 miliona dinara. Podsetimo, ona je u periodu od početka 2016. do kraja 2019. godine bila na čelu „najskupljih“ poslanika sa ukupnim iznosom od 12 miliona dinara. Odmah iza nje, sa nešto nižom cifrom je Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

  Plaćeno gorivo, stanovi, hoteli…

  Pored plata, poslanici Skupštine Srbije novac za svoj rad dobijaju i kroz poslanički dodatak. Pokriveni su im troškovi službenih putovanja u zemlji i van nje. Ukoliko nisu iz prestonice, parlament im može platiti hotel ili zakup stana u Beogradu. U tom slučaju, novčano im se može nadoknaditi i život odvojen od porodice. Kada na posao dolaze svojim vozilom imaju povlastice u vidu plaćenog goriva, amortizacije i naknade za vožnju, a besplatan parking dostupan im je u tri javne garaže. Za one koji ga koriste, pokriven je i javni prevoz.
  U samom vrhu onih za čiji je rad prošle godine Skupština izdvojila najviše novca je i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Nenad Krstić. Na njegov rad je otišlo 2,5 miliona dinara. O Krstiću, inače bivšem predsedniku Opštine Trgovište, mediji su pisali u novembru. On se kod mosta Gazela u Beogradu sukobio sa demonstrantima koji su blokirali saobraćaj u znak protesta zbog zakona o eksproprijaciji i referendumu, piše CINS.

  Predsednik Narodne skupstine Ivica Dacic

  Najviše novca za Dačićeva službena putovanja

  Po novcu koji je dat na službena putovanja unutar i van zemlje prednjači predsednik Skupštine iz SPS-a.

  Naime, kada poslanici službeno putuju u inostranstvo, pored prevoza i smeštaja plaćaju im se i akontacije i dnevnice. Tako je za ovu vrstu putovanja tokom prošle godine isplaćeno 13,3 miliona dinara, od čega je na Dačićeva otišlo najviše – 2,3 miliona. Pored njega, u top pet poslanika na čija je putovanja van zemlje dato najviše novca našli su se i Elvira Kovač, Sandra Božić (SNS), Snežana Paunović (SPS) i Vladimir Marinković (SNS).

  Za razliku od njih, najmanje para za službena putovanja po svetu otišlo je poslanicima SNS-a Bratimiru Vasiljeviću i Darku Laketiću.

  Poslanici, Narodna skupština

  S druge strane, za službena putovanja u Srbiji dato je oko deset puta manje novca nego za inostrana, 1,3 miliona dinara. Oko polovine ovog iznosa, koji pokriva poslaničku dnevnicu, prevoz i smeštaj, dato je za putovanja Nenada Krstića.

  U službena putovanja po Srbiji ne ulaze dolasci na skupštinska zasedanja. Kada poslanici za to koriste privatan auto plaćeno im je gorivo, amortizacija a pokrivena im je i naknada za vožnju. Tu mogućnost prošle godine iskoristila je većina poslanika, pa je parlament za to izdvojio 42,3 miliona dinara.

  Poslanici ne prijavljuju novac Agenciji

  Trećina poslanika koji su izabrani na izborima 2020. godine, a koji su bili članovi parlamenta i u sazivu pre tog, nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavila novac koji je dobijala po ovom osnovu. Rranije istraživanje je pokazalo da poslanici koji svojim kolima dolaze u prestonicu novac utrošen na gorivo ne pravdaju računima. Već samo potpisanim izjavama. Neki od njih koji su uzimali taj novac poseduju stanove u Beogradu.

  Narodna skupština

  Za razliku od broja poslanika koji su koristili nadoknadu za gorivo, plaćeno stanovanje u Beogradu iskoristilo je samo njih četvoro. Za to je izdvojeno oko 1,7 miliona dinara. Duplo manje novca otišlo je na nadoknadu za poslanike jer su živeli odvojeno od svojih porodica.

  Ovaj saziv Skupštine nije trajao pun mandat. Poslanici su u avgustu 2020. godine položili zakletvu, a parlament je raspušten u februaru ove godine. Novi parlamentarni izbori održaće se 3. aprila.

  Izvor: CINS

  Foto: Beta/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE