Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko novca treba svakodnevno da uštedite kako biste sa 65 godina postali milioner

  Možda novac nije najvažnija stvar u životu, ali je svako bar jednom maštao o tome da bude milioner. Može da bude lakše nego što ste mislili, treba samo da planirate unapred.

  Dejvid Bah (David Bach) autor „Smart Couples Finish Rich“, napravio je grafikon kojim je prikazao koliko bi novca trebalo da izdvojite svakog dana kako biste u 65. godini bili milioner. Da biste ostvarili taj cilj, ključ uspeha je da počnete sa štednjom što pre.

  Vreme štednje je veoma važno, na osnovnu dnevne uštede možete da izračunate kolika će tačno vaša ušteda biti na mesečnom i godišnjem nivou. Koliko ćete uštedeti za mesec ili godinu dana zavisi od toga koliko imate godina i koliki su vaši prihodi.

  Uzećemo za primer da vaša štednja počne sa 20 godina. Danas svi mogu da izdvoje 200 dinara, koje bi potrošili a da ni ne znaju kada su ih tačno izvadili iz novčanika, ni šta su tačno kupili za taj novac. To mogu da budu na primer cigarete – umesto da kupite paklicu, stavite na stranu 200 dinara. Uzimajući u obzir iznos od 200 dinara, ukoliko biste svakodnevno štedeli, nakon godinu dana vaša ušteda će iznositi oko 73.000 dinara. Naravno da vaša svakodnevna štednja, može biti i veći iznos ukoliko vaš budžet to dozvoljava. Čak i ovim tempom sa samo 200 dinara, sa 65 godina ćete sigurno biti milioner.

  Još jedan način na koji biste mogli da uštedite, a i Bah savetuje, jeste da se suzdržite od svakodnevne „male kupovine“ – ne morate da kupujete sitnice ili krpice koje ćete obući samo jednom. Dakle, suzdržite se na neki dačin od nepotrebnih troškova.

  Gledajući nekoliko decenija unapred , ono „malo“ što ste danas uštedeli, za nekoliko godina će imati mnogo veću vrednost.

  Izvor: BIZLife/Business Insider

  Foto: Pixabay

  Piše: D.A.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE