Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko je lak srpski novčanik ?

  Prosečan račun građana Srbije u maloprodaji iznosi do 4,5 evra, u Italiji je on pet puta veći – 24,5 evra, dok u poređenju sa zemljama Beneluksa potrošimo 22 puta manje – njihov prosečan račun iznosi nešto više od 100 evra.

  Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, u poređenju sa prošlom godinom, u ovoj se beleži rast potrošnje od pet odsto na prosečnom računu. Kod nas se najviše kupuje u malim komšijskim radnjama, dok u Italiji kupci uglavnom pazare u hipermarketima.

  – U Srbiji je veća frekvencija odlaska u prodavnicu u takozvane male komšijske radnje, a u proseku oni su od dva do tri puta nedeljno. I Italiji format radnji za snabdevanje u maloprodaji su hipermarketi, a prosečan račun od 24,5 evra se ostvari za 11,5 dana mesečno, dok u zemljama Beneluksa prosečan račun prelazi 100 evra – ističe Malinović.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u drugom kvartalu ove godine iznosili su 60.195 dinara, a prosečni izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosili su 61.477 dinara,

  Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića – 34,2 odsto. Duplo manje od toga troši seza stanovanje, vodu, elektičnu energiju, gas i ostala goriva – 16,6 odsto.

  Slede izdaci za transport – devet odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge – 6,1 odsto, za odeću i obuću – 5,5 odsto, za komunikacije – 5,5 odsto za rekreaciju i kulturu – 4,8 odsto, za alkoholna pića i duvan – 4,8 odsto. Za opremu za stan i tekuće održavanje izdvaja se 4,6 odsto, za zdravlje – 4,5 odsto, a 4,4 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

   

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE