Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko dugo traje grip i kada se može preneti?

  Da se zarazite virusom gripa, pogotovo kad je on u punom jeku, nije nimalo teško. Dovoljno je da neko zaražen kine ili se zakašlje vama u lice, pa da udahnete kontaminirane čestice.

  Samo dodirivanje predmeta koji su izloženi virusu, kao što su tastature ili kvake na vratima, a zatim i dodirivanje lica – očiju, nosa i usta, može biti vaš put do kreveta na nedelju ili dve.

  Zatim će naglo doći i simptomi, poput temperature, začepljenog nosa ili curenja iz nosa, bolova u mišićima, konstantnog kašljanja, glavobolje i opšte iscrpljenosti i malaksalosti.

  Ali, dok se većina ljudi vremenom oseća bolje, stotine je onih koji se suočavaju s komplikacijama zbog virusa svake godine, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Kada imate grip, svakako želite da ozdravite što pre je moguće. Ali to obično ne ide tako brzo, a vi možete da budete zaraženi i pre nego što uopšte shvatite da imate virus.

  Koliko dugo traje grip?

  Možete biti bolesni između jednog i četiri dana pre nego što počnete da osećate prve simptome virusa.

  Osećaćete se relativno dobro i onda će nastati šok – iznenada ćete biti iscrpljeni, boleće vas svi mišići i zglobovi i ono sto bi trebalo da uradite je da legnete u krevet“, objašnjava dr Gregori Poland iz klinike Mejo.

  To je znak da imate posla sa gripom, a ne sa prehladom. Simptomi gripa pojavljuju se mnogo brže i intenzivniji su.

  Najraniji simptomi obično uključuju temperaturu, drhtavicu, bolove u mišićima i telu, malaksalost i umor. Tada ćete možda primetiti i druge simptome, poput bolova u grlu i suvi kašalj.

  Groznica može da traje dva do četiri dana, dok ostali simptomi mogu trajati i do nedelju dana.

  „Nije isključeno da se nećete osećati potpuno dobro više od dve nedelje“, kaže dr Poland.

  Lečenje je po pravilu sastavljeno od puno odmora i spuštanja temperature, uzimanja terapije protiv bolova i puno tečnosti.

  Ipak, ako vam ne pada temperatura, i ne osećate se bolje u roku od tri do pet dana od kada primetite simptome, i na sve to ste zadihani, trebalo bi da se javite lekaru.

  Koliko dugo je grip zarazan?

  Pre nego što uopše osetite simptome gripa, vi ste već zarazni. Virus možete da prenesete otprilike dan pre pojave prvih simptoma, do otprilike pet do sedam dana nakon virusa.

  Deca mogu da prenose virus i duže od nedelju dana. Budući da virus gripa možete toliko dugo da prenosite, važno je ostati kod kuće ako ste bolesni.

  „Čim postanete svesni bilo kakvih simptoma, ne biste trebali da idete u školu ili na posao. Krenite tek kad prestanete da kašljete i kada se temperatura normalizuje“, kažu stručnjaci.

  Mada to veoma često nije baš izvodljivo, iz više razloga. Vraćanje u svakodnevnu rutinu, uključuje i vežbanje, ali ne bi trebalo da počnete prerano, tako samo možete da produžite period oporavka.

  Ako već morate da napustite kuću dok ste bolesni, razmislite o tome da nabavite masku za lice. Tako ćete sprečiti dalje širenje virusa, ali i potrebu da često stavljate ruke blizu usta.

  Ako želite da ostanete zdravi, ipak je najbolje rešenje prevencija – vakcinacija, pranje ruku i izbegavanje dodirivanja lica. Tako ćete izbeći neprijatne simptome virusa, dugo ležanja i sve ono što ovaj virus sa sobom nosi.

  Izvor: 24sata.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE