Koliko bi svet mogao da plati Trampov trgovinski rat

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko bi svet mogao da plati Trampov trgovinski rat

  Rastuće tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i ostatka sveta mogle bi da koštaju svetsku ekonomiju 430 milijardi dolara, dok je Amerika posebno ugrožena eskalacijom tarifnog rata, upozorio je Međunarodni Monetarni fond (MMF).

  Ta organizacija sa sedištem u Vašingtonu je, kako piše The Guardian, saopštila da pretnje SAD i njihovih trgovinskih partnera rizikuju smanjivanje globalnog rasta za čak 0,5 odsto do 2020. godine, ili gubitak oko 430 milijardi dolara u bruto domaćem proizvodu (BDP) širom sveta.

  Iako će, kako pišu, sve ekonomije osetiti tu eskalaciju, SAD će biti u centru “globalne odmazde” sa relativno višim udelom svog izvoza oporezovanog na svetskom tržištu. “Zato su posebno ranjivi”, ističe MMF.

  Tramp je podigao uloge prošle sedmice u svom rastućem ratu sa Kinom predloživši tarife od 10 odsto na 200 milijardi dolara kineske robe koja ulazi u zemlju, na 34 milijarde dolara tarifa koje su uvedene Pekingu početkom meseca. Kineska vlada, koja je sličnim merama odgovorila na mere SAD brzo je upozorila na dalje odmazde u ponedeljak.

  Predsednik SAD je takođe potresao evropske lidere označavajući ih kao svoje najveće “trgovinske neprijatelje”, takođe ostavljajući za sobom trag političkog haosa posle posete Britaniji prošle nedelje.

  Objavljivanjem novog izveštaja svetske ekonomske perspektive, MMF je ocenio da postoje veći rizici za svetsku ekonomiju, od svog poslednjeg izveštaja u proleće. Iako svetski rast ostaje snažan, “ekspanzija postaje sve manja, a rizici sve veći”, navode oni.

  MMF je rekao da bi veće protekcionističke mere mogle otežati poslovne investicije, poremetiti globalne lance snabdevanja, usporiti širenje tehnologija za podizanje produktivnosti i podići cene robe široke potrošnje.

  Uprkos isticanju rizika po svetsku ekonomiju, MMF je ostavio nepromenjenu procenu globalnog rasta od 3,9 odsto i za ovu i za sledeću godinu. Međutim, procenio je “oštro usporavanje” za Evropsku uniju, Veliku Britaniju i Japan, zbog sporijeg rasta i povećanja političkih tenzija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE